Guide til et ustabilt boligmarked

Med stigende boligpriser og lave renter har boligmarkedet buldret derudaf, men nu melder usikkerheden sig. Her er guiden til det ustabile boligmarked.

  Foto: Colourbox  

BOLIG

Penge & Privatøkonomi har sammen med Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, gennemgået nogle af boligmarkedets vigtigste tendenser og set nærmere på den seneste uges mest opsigtsvækkende bolignyheder. Få overblikket her samt gode råd til, hvordan du skal agere på boligmarkedet det næste stykke tid.

Er der en ny boligboble på vej?

Boligpriserne fortsætter opad, mens renten fortsat er meget lav, og det giver nu fornyet anledning til bekymring for en potentiel boligboble. Sådan lyder udmeldingen fra regeringen i en økonomisk redegørelse, som Finansministeriet offentliggjorde i mandags.

”Det er især priserne på ejerlejligheder i de større byer, navnlig København, der er steget voldsomt over det seneste år. Det giver anledning til skærpet årvågenhed, da en længere periode med høje prisstigningstakter øger risikoen for en boligboble,” skriver Finansministeriet i redegørelsen.

Allerede i april advarede Finanstilsynet landets banker mod en potentiel boblerisiko, og nu skærper tilsynet sit krav til bankerne angående kundernes boligkreditgivning i et forsøg på at undgå at komme til at stå med en masse insolvente boligejere, hvis priserne begynder at falde. Kravet til bankerne er, at de skal være ekstra forsigtige med at låne penge ud til boligkøb i Aarhus og København – både af hensyn til kunderne og den generelle finansielle stabilitet. Det udtaler Kristian Vie Madsen, direktør i Finanstilsynet, til Berlingske Business.

Ifølge Arbejdernes Landsbank er bekymringen for en ny boligboble desværre ikke taget ud af den blå luft. Cheføkonom Lone Kjærgaard vurderer, at der nu er en reel risiko, men boligboblen kommer ikke bare snigende af sig selv.

”Jeg er bange for, at der kan være en boligboble på vej, hvis udviklingen fortsætter et år eller to mere. Det skal stoppe nu! Boligpriserne er kommet så højt op, at det begynder at blive uholdbart. Priserne er steget med en 10-15 pct. på kort tid, og en stigning af den størrelse i løbet af de næste par år vil helt sikkert være uholdbar, men det tror jeg bestemt heller ikke ligger i kortene,” siger Lone Kjærgaard.

Cheføkonomen vurderer, at priserne vil udvikle sig mere moderat fremadrettet og pointerer også, at de alvorlige udmeldinger fra både myndigheder og økonomer kan hjælpe til at give en mere behersket udvikling på boligmarkedet.

Skal man vente med at købe?

Flere medier har den seneste tid givet spalteplads til bankøkonomer, der er alvorligt bekymrede for, at flere boligkøbere nu køber over deres grænse og kommer til at sætte sig dyrere, end de egentlig har råd til. Boligkøberne er dermed i fare for at brænde fingrene økonomisk, hvis priserne skulle begynde at falde.

Med rekordlave renter gennem længere tid og stor efterspørgsel på boliger i storbyen er frygten, at der hos boligkøberne opstår en spekulativ forventning om at kunne sælge dyrere.

Til Berlingske Business udtaler cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, at det kan være helt op til 7.300 familier, som risikerer at komme i klemme, hvis priserne skulle begynde at falde. Han frygter, at de nuværende tilstande kan få flere til at spekulere i boligkøb og dermed måske sætte sig dyrere, end de egentlig har råd til.

Hos Arbejdernes Landsbank ser cheføkonom Lone Kjærgaard ikke nogen tendenser til boligspekulation endnu.

”Vi oplever endnu ikke en dårlig prisadfærd hos vores kunder, hvor det mere handler om at tjene penge på stigenede priser, end at købe sig en bolig. Men på det nuværende boligmarked handler det i høj grad om, hvad din tidshorisont er. Er den langsigtet, er jeg ikke så bekymret, er din horisont kort, vil jeg råde til, at man tager sine forholdregler” siger Lone Kjærgaard.

Ifølge Lone Kjærgaard er der ingen grund til bekymring, hvis din tidshorisont er minimum 10 år eller mere, når du køber ny bolig. Er din tidshorisont kortere, eksempelvis en 4-5 år før du påtænker at sælge igen, er risikoen tilsvarende højere. Derfor skal du have ekstra godt styr på din finansiering, så fremtidige udsving på boligpriser og rente ikke vælter budgettet. Cheføkonomen anbefaler, at du tænker fastforrentet, hvis din tidshorisont er kort.

Hvordan ser resten af 2015 ud?

Både boligrenten og priserne vil fortsætte opad. Men forventningen for resten af 2015 er, at de voldsomme prisstigninger vil løje af. Det betyder ikke, at priserne vil begynde at falde, men blot at stigningerne for særligt ejerlejligheder sandsynligvis vil ende på et niveau omkring et par procent for resten af 2015.

”Hos os ser vi en lille pil op på renten set over det næste år. Mit bedste bud er, at de helt korte flekslån ikke vil ligge meget højere end i dag, men stadig være under 0,5 pct.. De 30-årige fastforrentede lån vil nok ende på 3,5 pct. indenfor det næste år. Der er altså ikke udsigt til de store renestigninger nu og her. Renterne holdes nede af den finansielle uro på markederne,” siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Tags

Anbefalede artikler