Guide: Få mest ud af dit parcelhus

40-50 procent af os bor i et parcelhus, og hører du til dem, der skal renovere dine mursten, kan det betale sig at tænke æstetik ind i den økonomiske ligning.

BOLIG

Parcelhuset er ikke den mest feterede type arkitektur i Danmark. Ikke desto mindre kan to tredjedele af den samlede boligmasse karakteriseres som parcelhuse, og mange af dem stammer fra perioden 1960-1980, hvor der blev bygget 75 huse om dagen.

Mange af disse huse skal i dag renoveres, og hvis du ønsker, at dit hus skal holde i mange år fremover og bevare sin økonomiske værdi eller måske endda forøge den, skal du ikke forhaste dig. Tænk dig om, før du kaster dig ud i renovering eller fornyelse, og følg eventuelt denne guide fra arkitekt og forfatter Jeanne Brüel, der har skrevet bogen Parcelhuset - guide til bevaring og fornyelse Jeanne Brüel.

1. Vent og se
Hvis du lige er flyttet ind, så vent med at træffe beslutninger om til- eller ombygning. Mærk huset og find ud af, hvordan det fungerer og især, hvad der ikke fungerer. Det kræver, at du bor i huset og med tiden finder ud af, hvad du vil.

2. Tjek dine behov
Lav en behovsanalyse, så du ikke bruger for mange penge eller begynder med de mindst vigtige projekter. Du har måske behov for mere plads, men hvor er de ekstra kvadratmeter vigtigst? Er det et børneværelse eller et bryggers du mangler?

3. Få rådgivning
Hvis du henvender dig til en professionel rådgiver, oftest en arkitekt, kan vedkommende hjælpe dig med behovsanalysen og give dig et overblik, inden du træffer din beslutning. Herefter kan rådgiveren hjælpe dig med byggeprojektet - eventuelt blot med skitsearbejdet, så du selv kan gå videre med projektet.

4. Bevar stilen
Respekter den stilart og arkitektur, som huset har. Du kan sagtens videreføre husets stil og samtidig bygge moderne og kontrastfyldt. Drop de småsprossede vinduer, det hører ikke til på et hus fra 70’erne, og lad være med at pudse facaden op, det kan i værste fald ødelægge murens integritet og lukke fugt og skimmelsvamp ind i stuerne.

5. Byg energirigtigt
Byg og renover energivenligt. Det passer nemlig til parcelhuset, og arkitekturen kan sagtens tåle det. Vil du have en ny facade, så lav udvendig isolering og sæt en ny ydermur. Nye energirigtige vinduer kan holde fugt og kulde ude og samtidig hjælpe dig med at spare på varmen.

6. Kig på helheden
Se på hele kvarteret, når du skal i gang med større byggeprojekter. Det er nogle meget homogene områder. Så undgå at dit hus pludselig kommer til at stå og stritte med en malplaceret balkon eller glinsende sorte tegl ovenpå gul mursten. Det skærer i naboens øjne, og måske også i en potentiel købers.

 

Tags

Anbefalede artikler