Grådige huskøbere forlænger boligkrisen

Det er drømmen om en god forretning, der styrer, når danskerne kigger efter bolig. Det kan forværre krisen.

BOLIG

Udsigten til ligusterhæk, gyngestativ i baghaven og børneværelser nok er blevet erstattet med håbet om at gøre en god forretning.

De danske boligkøbere investerer i højere grad for at tjene penge, og deres tålmodighed med markedets tilstand kan forværre boligkrisen.

Det er en undersøgelse, som Børsen har lavet i samarbejde med Boliga, der viser udviklingen.

I undersøgelsen svarer 73 procent, at de ‘forsøger at time deres boligkøb, så de handler på det bedst mulige tidspunkt’.

På samme tid er halvdelen af de kommende købere villige til at vente et år på den helt rigtige boliginvestering. Og hele 20 procent svarer, at de er klar til at vente mere end tre år på at købe hus.

- Markedet er gået i stå, fordi boligkøberne vil maksimere deres gevinst. Først når de køber boligen, men også når den skal sælges igen. Det forstærker de svingninger, vi har set på markedet, og på den måde er grådighed med til at få krisen til at trække ud, siger boligøkonom Poul Gammelgaard til Børsen.

Det store fokus, der for et par år siden var på gevinsterne ved bolighandler, har flyttet fokus, så det nu handler mere om at tjene penge, lyder bekymringen.

- Det er desværre røget ud af folks bevidsthed, at en bolighandel drejer sig om at finde et sted at bo de næste 10-15 år, siger Tim Jensen, der er direktør i Boliga, til avisen.

Og faktisk er det ofte ikke tiden værd at vente på det helt rigtige øjeblik til boliginvesteringen.

- Det har selvfølgelig kæmpe betydning, hvornår du træder in og ud igen. Problemet er bare, at der ikke er nogen, der ved, hvornår det bedste tidspunkt er, siger Poul Gammelgaard.

Halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen forventer, at priserne begynder at stige senest i år 2014.

Tags