Gør et bolig-kup på tvangsauktion

Besparelsen ved at købe ejendom på tvangsauktion har ikke været større siden finanskrisen satte ind. Til gengæld falder udbuddet, så du skal slå til nu.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Ejendomme på tvangsauktion sælges i gennemsnit 66 pct. billigere end i fri handel, selv om der renses for handler under 10.000 kroner. Det viser tal fra Boliga. Så hvis du ikke er ude efter herskabslejligheder eller strandvejsvillaer, er det oplagt at rette blikket mod tvangsauktioner.

Ifølge Trine Peters, der er afdelingsleder hos itvang.dk og tvangsauktioner.dk, er der store besparelser at hente på tvangsauktioner. Men det kræver, at du forbereder dig grundigt, før du møder op i fogedretten.

Tvangsauktion er nemlig et anderledes marked end det frie boligmarked.

"Nogle gange har ejendommen stået tom i noget tid, hvor der har været lukket for vand og varme. Det kan i værste fald betyde, at ejendommen har fået fugtskader eller sprængte vandrør,"siger Trine Peters.

Sjusk som dette kan blive en streg i regningen for dig som køber. Særligt i betragtning af at der ikke er mulighed for at tegne ejerskifteforsikringer på tvangsauktioner.

Undgå hæftelser

Trine Peters anbefaler, at du tager ud og kigger på ejendommen til åbent hus før selve tvangsauktionen. Her er det en god idé at tage en byggesagkyndig med, så du undgår at købe katten i sækken. Det er også en god idé at gennemgå salgsopstillingen grundigt — eventuelt med vejledning fra en advokat.

I mange tilfælde er sælgeren på tvangsauktioner et konkursbo, og i de tilfælde kan du risikere, at der ligger gæld i ejendommen fra den tidligere ejer. Visse ejendomme sælges for helt ned til én krone på tvangsauktion. Men hvis du kommer til at hæfte for et stort lån i boligen fra den tidligere ejer, kan det blive en meget dyr krone. Trine Peters anbefaler her, at du kontakter den advokat, der står for salget, og stiller dine spørgsmål per telefon. Så har du fået alle dine svar, inden du møder op i fogedretten med dit bud og størstebeløbet, der dækker omkostninger i forbindelse med tvangsauktionen. Størstebeløbet er typisk cirka 30.000 kroner.

Forarbejdet bærer frugt

Måske er det forarbejdet og den tilknyttede risiko, der skræmmer mange private fra at købe ejendomme på tvangsauktion. I hvert fald mener Trine Peters, at tvangsauktioner er en overset mulighed blandt mange almindelige boligkøbere. I stedet er det ofte boligspekulanter eller realkreditinstitutter, der køber på tvangsauktionerne for at istandsætte og sælge dem videre med fortjeneste. Det kan du også gøre. For forarbejdet bærer frugt, og hvis du formår at navigere uden om de dårlige ejendomme, kan du stadig nå at gøre en god handel på tvangsauktion.

Der var 26.022 tvangsauktioner i Danmark i 2014.

Tags

Anbefalede artikler