Godt energimærke sælger din bolig

Boligkøbere lægger mere end nogensinde vægt på energiforbruget, når de leder efter hus, og energimærket er den vigtigste sladrehank – men med begrænsede midler kan du ofte løfte din bolig på energiskalaen og forbedre salgschancerne.

BOLIG

På Strindbergsvej i et hyggeligt villakvarter i Valby ligger et hus. Det er til salg, det er smukt, det er stort, det ligger godt, men der er ét problem. Det er gammelt, og med alderen er fulgt en ubehagelig følgesvend, nemlig en dårlig energimærkning. Faktisk ligger boligen på energiskalaens laveste trin, G.

Ejendomsmægler Michael Engelbrecht er indehaver af RealMæglerne Valby & Kgs. Enghave, der har haft boligen til salg, og han fortæller, at salget er trukket ud, fordi potentielle købere har stejlet over boligens stand. »De bud, vi har fået på boligen, har været præget af, at der ligger nogle udgifter til renovering, og energiforbedringer er en del af det,« siger Michael Engelbrecht.

Men investeringerne i et forbedret energimærke for boligen i Valby behøver ikke være uoverskuelige. Det vender vi tilbage til senere. Siden 1. juli 2010 har et energimærke været en obligatorisk del af salgsopstillingen, når et hus sættes til salg, og købernes fokus på energiforbrug er siden da blevet større og større.

»Energien spillede for ganske få år siden ikke nogen rolle, og i dag spiller den en meget afgørende rolle,« fortæller Steen Winther- Petersen, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening. I mæglerkæden Home giver kommunikationschef Mads Ellegaard den svære økonomiske situation en del af æren for, at køberne fokuserer mere på energiforbruget.

Omkostningerne skal ned, forklarer Mads Ellegaard, og som noget forholdsvis nyt regner køberne nu også energiomkostningerne med i boligens totaløkonomi.

Tallenes tydelige sprog

En undersøgelse fra mæglerkæden EDC sætter konkrete tal på værdien af et godt energimærke. EDC bad sidste år i maj deres mæglere vurdere to ens standardiserede huse, begge 180 kvadratmeter store, bygget i 1980 og på alle parametre fuldstændig sammenlignelige.

Energiforbedringer indgår i mæglernes vurdering af salgsprisen

Den eneste forskel var energimærket. Energiskalaen løber fra A som det mest energirigtige til G i den dårlige ende, og det ene af de to huse havde energimærket G, mens det andet havde energimærket C.

Forskellen i mæglernes vurdering af de to huse var i gennemsnit 172.000 kroner, men gennemsnittet dækkede over store forskelle landsdelene imellem.

På Frederiksberg og i Virum og Birkerød blev det C-mærkede hus vurderet mere end 500.000 kroner højere end det G-mærkede, mens forskellen blot løb op i nærheden af 50.000 kroner i Rødby, Tim og Padborg.

Energimærkets betydning er altså uomtvisteligt, og for dig som boligejer er det nemmest og billigst at løfte energimærket, hvis det ligger i den laveste ende af skalaen.
»I den gode ende af skalaen koster forbedringerne mere, ligesom energibesparelserne er mere begrænsede,« fortæller Jes Bøgelund, der er produktchef i ingeniørvirksomheden OBH-Gruppen.

Han har ansvaret for virksomhedens omkring 45 energikonsulenter og har selv tidligere udført et utal af energimærkningsrapporter, og med sin lange erfaring udpeger han dårlig isolering og udtjente varmeanlæg som de største syndere, når det kommer til unødvendigt høje energiomkostninger. Samtidig er det også her, du som boligejer kan gøre de bedste investeringer i energirenoveringer.

En tommelfingerregel er ifølge Jes Bøgelund, at boligejere for små 100.000 kroner kan udskifte en gammel gaskedel til en ny samt efterisolere lofterne, og det kan betyde et hop på op til to trin på skalaen. Der kan dog være stor udsving i pris og effekt afhængigt af boligens størrelse, alder og stand.

Tags

Anbefalede artikler