Glem opsigelsesfristen: Læg dit boliglån om når kursen er god

Mange lader deres eksisterende boliglån løbe indtil opsigelsesfristen, inden de konverterer til et nyt lån med lavere rente. Men det kan blive dyre ventepenge. Du skal hellere lægge lånet om, når kursen er bedst.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Du kan spare mange penge på dit boliglån, hvis du indfrier dit hidtidige og erstatter det med et nyt på det rette tidspunkt.  

For selv om det koster dig i omegnen af 10-20.000 kr. at lægge boliglånet om, så kan det på sigt godt betale sig, hvis du får en bedre rentesats eller en lavere restgæld. Men hvornår skal du slå til?  

”Det vigtigste er at agere hurtigt, når kursen er god”, siger Martin Riedel, som er indehaver af Realkreditkonsulenten. 

Obligationskursen kan i løbet af et kvartal svinge med mange procentpoint, og det er den kurs, som afgør, hvor mange penge du skal betale tilbage på dit lån.

Vær opmærksom på, at det ikke altid er attraktivt for dig at lægge dit boliglån om på grund af en faldende rente, da der er en del omkostninger forbundet med konverteringen.

Du vil i mange tilfælde kunne tilmelde dig en automatisk overvågning af dit boliglån, og dit realkreditinstitut vil så informere dig, hvis en omlægning betaler sig. Nogle uvildige rådgivere som f.eks. Realkreditkreditkonsulenten tilbyder også denne service.

Timing betyder alt 

Der er termin på boliglån i hvert kvartal, og den 1. januar ligger den første næstkommende. To måneder inden hver termin er der opsigelsesfrist.

Den seneste frist var d. 31. oktober, og den næste ligger i slutningen af januar 2017.

Jo tættere på opsigelsesfristen, du omlægger dit lån, jo mindre koster det dig. Det skyldes, at du skal betale mindre i såkaldt differencerente, som er forskellen mellem den rente, dit realkreditinstitut betaler til obligationsejeren, og den, du får tilbudt. 

Men i oktober faldt kursen på fastforrentede lån så meget, at den lavere differencerente betød mindre. Dermed tabte de boligejere, der ventede med at omlægge til opsigelsesfristen 31. oktober, totalt set penge på at vente lidt for længe. 

Kursen faldt fra 99,2 til 97,4, skriver finans.dk, og dermed fik de afventende lånejere 1,80 kr. mindre for hver lånte hundredkroneseddel på deres eksisterende lån.

Det betaler sig typisk at omlægge lån, når:

  • Der er markant forskel på markedsrenten og renten på dit nuværende boliglån. På grund af de meget lave renter, kan det i nogle tilfælde betale sig omlægge, selv om renteforskellen kun ligger på 1 pct.
  • Dit boliglån er større end 250.000 kr. – ellers æder de faste omkostninger for meget af gevinsten.

  • Rentegevinster materialiserer sig typisk over tid, og derfor kan det bedst betale sig at omlægge, hvis restløbetiden på dit lån er lang.

  • Køber du til lav kurs, stiger restgælden. Køber du til kurs 95, får du kun 95 kr. udbetalt for hver 100 kr., du låner. Derfor vil du gerne købe så tæt på kurs 100 som muligt. Et passende kursniveau er mellem 97-100.

Kilde: bolius.dk og Martin Riedel, indehaver af Realkreditkonsulenten

 

 


 

Tags

Anbefalede artikler