Gemte penge i græsplænen

Se på din have og dine kvadratmeter rundt om huset. Investerer du 110.000 kroner og lader en rendegraver køre grunden op, kan du med jordvarme nærmest hente pengene op af græsplænen. De fleste boligejere kan på den måde halvere varmeregningen.

BOLIG

Din have kan varme huset op året rundt. Mens du slår græs om sommeren, eller ungerne bygger en snemand om vinteren, forsyner flere hundrede meter lange slanger under plænen huset med varme. Anlægget er begravet mindre end en meter under jorden. Herfra udnytter slangerne med frostvæske den energi, som solen har lagret under græsset.

 

Resultatet er, at du kan opvarme huset uden at tænke på hverken temperaturen uden for vinduerne, urolige oliepriser eller stigende gaspriser. Jordvarme er ikke længere et hippieprojekt for de få. Årligt bliver der således installeret cirka 5.000 anlæg i Danmark. Ifølge sekretariatschef for den offentlige organisation Go’ Energi, Henrik Teglgaard Lund, er jordvarme en af de økonomisk mest attraktive muligheder, du som boligejer har for at skære i varmeregningen.

 

Især for husejere med et ældre oliefyr uden mulighed for fjernvarme. »Investeringen er høj, men det samme er besparelsen. Vores beregninger viser, at i de fleste tilfælde er besparelsen større end udgiften til renter og afdrag på lån. Derfor vil de fleste opleve at få et større rådighedsbeløb pr. måned. Og med udsigt til stigende energipriser bliver det en bedre og bedre forretning med årene,« siger Henrik Teglgaard Lund.

 

 

Halvering af varmeregning

 

Claus Schøn Poulsen, der er centerchef ved Center for Køle- og Varmepumpeteknik på Teknologisk Institut, giver også jordvarmen flotte karakterer. Ifølge ham er energien fra græsplænen én af de bedste energiformer, der findes i dag målt på miljø- og forbrugsomkostninger – på nær hvis du har brændeovn og adgang til gratis brænde.

 

Den helt store økonomiske fordel ved jordvarme stiger op fra grunden foran huset, hvis du kan tilslutte dit eksisterende net af radiatorer til varmepumpen. Regnestykket bliver dog noget dyrere, hvis huset bliver varmet op med el. I det tilfælde skal der nemlig sammen med slanger og varmepumpe også investeres i radiatorer og rør.

 

Ifølge beregninger foretaget for Penge & Privatøkonomi af Go’ Energi får du med det samme penge i hånden, hvis du går fra et gammelt oliefyr til jordens varme. For et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter koster et jordvarmeanlæg cirka 110.000 kroner, men den årlige besparelse på varmeregningen vil rigeligt overstige de årlige udgifter på 5.600 kroner ved realkreditfinansiering af jordvarmeanlægget.

 

Og jo ældre det gamle oliefyr er, desto større er besparelsen. Alternativt kan du vælge et nyt oliefyr i stedet for det gamle. Et nyt fyr vil kun koste omkring 45.000 kroner, men til gengæld bliver din årlige varmeregning så meget højere, at merudgiften på 65.000 kroner til jordvarmeanlægget vil være tjent hjem efter cirka 15 år.

 

 

Skal haven graves op?

 

Mange boligejere stopper de miljøvenlige drømmerier om jordvarme, fordi de ikke kan klare tanken om dybe huller i græsplænen og udsigt til jord i stedet for grønt græs. Det lyder dog værre, end det er. For et hus på 140 kvadratmeter kræver det opgravning af en meter dybe render på et areal på cirka 300 kvadratmeter. Det kan klares med en mindre rendegraver, og for de fleste parcelhushaver er det ikke værre end at plante nyt græs bagefter eller gemme græstørv og sætte dem ned igen efter etableringen.

 

Mens opgravningen af 300 kvadratmeter jord hører til en af de mere besværlige dele af processen, kan beboere i boligen – opvarmet af jordvarme – til gengæld glæde sig over et meget problemfrit liv for anlægget, når det først kører. »Ud over at privatøkonomien får et løft, reducerer du også CO2- udledningen og gør dermed en god gerning for miljøet.

 

Samtidig er der forbavsende få problemer med selve driften, når varmepumpen først er installeret og slangerne gravet ned,« siger Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut. Han mener derudover, at boligejere med gulvvarme kan opnå den største besparelse ved at skifte til jordvarme. Grunden er, at gulvvarme normalt fordeler plustemperaturerne bedre end radiatorer, og det har noget at sige for jordvarmeanlæggets varmepumpe.

 

Når du har varme i gulvet, vil anlægget således køre med en væsentligt lavere fremløbstemperatur. Det vil sige, at den temperatur, som vandet har, når det forlader varmepumpen og bliver sendt ud i boligens varmesystem, bliver udnyttet mere effektivt, når du har gulvvarme.

 

En lav fremløbstemperatur betyder dermed, at du sparer flere penge. Men den økonomiske fordel ved jordvarme er ifølge Claus Schøn Poulsen til stede for de fleste boligejere. »Hvis du har radiatorer i din bolig, bør det ikke afholde dig fra at overveje jordvarme som en mulighed. Det lønner sig i sidste ende,« siger han.

 

 

Tags

Anbefalede artikler