Fuld tryk på bolighandler

Skal du sælge din bolig, så er mulighederne gode netop nu. Der bliver i hvert fald handlet boliger i et omfang, der er ganske stort.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Antallet af hushandler ligger i årets fem første måneder stadig syv procent bagud i forhold til 2015, men mange handler i maj får hussalget til at hale ind på 2015, viser de nyeste handelstal fra Boligsiden.dk.

Det har været svært at hamle op med sidste års boligsalg, men der bliver gjort en indsats hos ejendomsmæglerne rundt omkring i landet. Med knap 4.000 solgte villaer og rækkehuse i hele landet i maj er antallet af hushandler i årets første fem måneder nu syv pct. lavere end i samme periode af 2015. I april måned lå antallet af hushandler år til dato otte pct. lavere end i samme periode af 2015.

"Salget af villaer og rækkehuse i år haler stille og roligt ind på 2015, og i maj blev forskellen mindsket med et procentpoint. Sidste år fik udskrivelsen af valget boligmarkedet til at bremse lidt op, og salget af huse dykkede en smule i maj. Det kan være grunden til, at salget nu haler ind. Der er stor sandsynlighed for, at forskellen mindskes yderligere i andet halvår af 2016, da salget sidste år bremsede yderligere op efter sommerferien. Men år til dato er hushandlerne altså stadig bagud på point," siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Cheføkonom fra Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig vurderer, at forklaringen på nedgangen i handler skal findes i den økonomiske situation i år og i det usædvanlige boligmarked sidste år.

"Boligmarkedet er gået lidt ned i gear i forhold til 1. halvår af 2015 ? både som følge af lidt højere renter men også som følge af større usikkerhed omkring styrken af det økonomiske opsving herhjemme. Her skal man dog huske på, at handelsaktiviteten fik et stort rygstød i starten af sidste år som følge af den usædvanlige rentesituation i kølvandet på kronekrigen samt på daværende tidspunkt stor optimisme omkring økonomien direkte afspejlet i en særdeles høj forbrugertillid," siger Christian Hilligsøe Heinig.

 

Yderområder i fortsat fremgang

Vest- og Sydsjælland er fortsat den eneste landsdel, der i årets fem første måneder har haft flere salg af villaer og rækkehuse end i samme periode sidste år. Men ser man på maj måned alene, har også Sydjylland og Bornholm haft flere hushandler end i samme måned sidste år.

 

?Ændringer på boligmarkedet starter i storbyerne og spreder sig som ringe i vandet til områderne længere væk fra byerne, og det er de ringe, vi nu ser på Bornholm, i Sydjylland og Vest- og Sydsjælland?, siger Birgit Daetz.

 

Salg af villa/rækkehuse maj 2016 fordelt på landsdele

Villa/rækkehus Antal 2016 Ændring i forhold til 2015

Bornholm 100 14%

Fyn 400 -11%

København by 200 -16%

Københavns omegn 400 -5%

Nordjylland 400 -3%

Nordsjælland 500 -2%

Sydjylland 500 9%

Vest- og Sydsjælland 500 8%

Vestjylland 300 -3%

Østjylland 600 -10%

Østsjælland 300 -10% 

 

Tags

Anbefalede artikler