Fornyet uro om boligskatterne

Nationbanken ønsker en ændring af ejendomsværdiskatten. Men det politiske klima for den beslutning er ikke favorabelt nu og her.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

På et pressemøde onsdag har Nationalbanken lagt op til, at ejendomsværdiskatten bør følge udviklingen i boligpriserne. Det vil mindske risikoen for fremtidige boligbobler, vurderer Nationalbanken.

Lave renter og opsvinget i dansk økonomi har sendt boligpriserne i vejret i de seneste år – særligt i byerne. Derfor vurderer Nationalbanken, at der er en risiko for, at prisstigninger kan blive selvforstærkende, fordi folk køber i forventning om endnu flere prisstigninger.

Siden 2002 har ejendomsværdiskatten været låst fast. Det betyder, at boligejere i de dele af landet, der har haft de største prisstingninger, betaler lavere ejendomsværdiskat i fohold til værdien af deres bolig, end de boligejere der ikke har oplevet så store pristinginger.

Forskellen i boligernes prisstigninger betyder, at boligejere i hovedstadsområdet i gennemsnit betaler 3,8 promille af deres ejendomsværdi i skat, mens dem der bor i Vest- og Sydsjælland betaler 6,8 promille.

Spørger du boligøkonom hos Nordea, Lise Nytoft Bergmann, vil Nationalbankens forslag være sundt for boligmarkedet. Hun vurderer dog, at forslaget vil betyde, at boligejerne i de dyreste områder skal betale mere i skat. De penge vil de kun kunne finde ved at flytte til billigere boliger. I sidste ende, vil forslaget altså betyde en bremseklods på boligpriserne – i hvert fald i de større byer.

”Det optager ikke Nationalbanken om ejere af en gennemsnitlig villa skal betale 10.000 eller 30.000 kroner i skat om året. Det er et politisk spørgsmål,” siger Lise Nytoft Bergmann. Ifølge hende er Nationalbanken udelukkende er optaget af, at boligskatten kommer til at følge boligpriserne.

Om det sker må boligejerne vente minimum indtil 2018 med at finde ud af. På det tidspunkt fremlægger kommissoriet for udvalg om ejendomsvurderinger deres rapport.

Tags

Anbefalede artikler