Flexlånerne kan sove roligt et par år endnu

Et EU-direktiv, der rammer danske flexlån, træder formentlig først i kraft om fem år.

BOLIG

Den helt store flexlånspanik kan udskydes et par år.

Nye EU regler, der kan være gift for det danske realkreditsystem, bliver formentlig først gennemført i 2015.

I medierne er det blevet udlagt som om, at embedsmændene i EU’s hovedstad Bruxelles allerede har dræbt og begravet det danske boligmarked og de meget populære flexlån.

I Økonomi- og Erhvervsministeriet er meldingen dog, at der går mange år endnu, før EU har fået vedtaget et nyt finansielt direktiv.

Ifølge ministeriet kan Danmark gøre sin indflydelse gældende under forhandlingerne, og realiteten er dermed, at der i forhandlingsprocessen i Bruxelles kan ske meget endnu.

Det er dermed alt for tidligt at skrive dødsannoncen over flexlånet.

Januar 2015

Økonomi- og erhvervsministeriet oplyser til borsen.dk, at et EU-direktiv, der rammer danske flexlån, “allertidligst træder i kraft 1. januar 2013 og formentlig ikke før 1. januar 2015.”

Ministeriet oplyser videre, at ministeriet aldrig tidligere har oplevet en så massiv interesse for et EU-direktiv allerede mens det er i høringsfasen.

Den store interesse for det, der sker i Bruxelles, lægger et pres på det politiske system, men vurderingen er også, at det er positivt, at danskerne får et mere indgående kendskab til lovgivningsprocessen i EU.

Meget vanskelig sag for Danmark

Ministeriets vurdering er, at det kommende EU-direktiv, der skal regulere EU’s finansmarkeder, er en meget vanskelig sag for Danmark, da det danske realkreditsystem er skruet sammen på en anden måde end i de andre europæiske lande.

I Danmark finansieres boligen i høj grad med meget korte obligationer, hvor man typisk i andre europæiske lande har en længere løbetid på boliggælden, og dermed har Danmark nogle andre interesser end mange andre EU-lande.

EU-direktivet skal vedtages med kvalificeret flertal, og dermed risikerer Danmark at blive stemt ned.

Ministeriet mener dog ikke, at der er nogen grund til at male fanden på væggen, da EU-systemet er skruet sammen på en sådan måde, at selvom EU i den her sag arbejder ud fra reglen om kvalificeret flertal, så vil EU-landene i en så vigtig sag gå efter at få et nyt direktiv vedtaget efter konsensus.

 


Artiklen er bragt i samarbejde med Børsen


Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display