Fast rente er blevet det nye sort

Vi kender det fra modebranchen, ting har det med at gå af mode, for senere hen at vende tilbage som den nye trend. Det må nu siges at være sket for det klassiske fastforrentede lån.

BOLIG

Meget tyder på, at fastforrentede lån igen er det nye sort og har vundet indpas i danskernes hjerter. Nyeste tal viser nemlig, at flere og flere vælger lån med fast rente. Faktisk er 3 ud af 4 nye boliglån nu med fast rente ifølge Realkreditrådet.

En af årsagerne hertil kan klart findes i det meget lave renteniveau, som vi har set siden starten af året, som har gjort det yderst attraktivt at optage et fastforrentet lån. Det er både nye boligejere og eksisterende boligejer, der er hoppet med på den nye trend. For de eksisterende boligejere har det lave renteniveau åbnet op for gyldne konverteringsmuligheder, som mange har ladet sig friste af.

For boligejerne, betyder en fast rente, at man kan sove trygt om natten de næste 30 år, uanset om renten den går op og ned. På den måde kan et tilfældigt udsving i renten ikke slå bunden ud af boligejernes økonomi.

Samtidig opnår man den bedste form for beskyttelse af boligens værdi med et fastforrentet lån. Det forholder sig nemlig sådan, at når renten eller boligpriserne stiger eller falder, påvirkes boligens friværdi. Ved en rentestigning falder kursen på de obligationer, der ligger til grund for lånet, og dermed det beløb, du kan indfri din gæld til.

Derved kan man opnå en bedre friværdibeskyttelse, hvis man vælger et lån der er baseret på obligationer, hvor kursen påvirkes relativt kraftigt af renteændringer, såsom et (langt / 30 årigt) fastforrentet lån.

At flere har valgt at søge over i fast rente vil på den lidt længere bane betyde, at færre vil blive ramt af stigende renter, der gør det svært at sidde i boligen. Udviklingen betyder således, at der er stor sandsynlighed for, at vi fremadrettet vil se færre boligsalg, hvor boligejerne føler sig tvunget til salg, og dermed ikke mindst færre tvangsauktioner.

Renten har overraskende allerede en pil op
Det er utrolig svært at spå om renten, hvilket mange boligejere og økonomer har, måtte sande gennem tiderne.

Det ændrer dog ikke ved det faktum, at renten i de første måneder af 2015 har været så lav, at meget talte for, at den med tiden kun kunne gå en vej og det var op. Hvilket formentlig også har været en af årsagerne til, at mange hoppede med på vognen, da muligheden bød sig.

Den seneste halvanden uges tid, har vi oplevet, at renten er steget. En rentestigning, der trods alt, nok kom som en overraskelse for de fleste. Det såkaldte ”drømmelån” 2 pct. 30-årige lån har nu måtte vie pladsen til nogle gamle kendinge, som 2,5 pct. og 3 pct. lånene.

Når det er sagt, er dog stadig vigtigt at pointere, at renteniveauet stadig er meget lavt, hvilket stadig er til glæde for de kommende boligejere.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display