Færre vil sælge ejerlejlighed

Der er stadig mange parcelhuse at vælge mellem, men antallet af ejerlejligheder til salg er historisk lavt.

BOLIG

Hvis man er på udkig efter en ny ejerlejlighed, så kommer man til at lede længe.

Der står i dag 2.309 færre ejerboliger til salg end for et år siden. Faldet sker på trods af, at antallet af ejerboliger til salg er steget fra marts til april i år.

Det er især ejerlejlighederne, der trækker boligudbuddet ned.

Boligudbuddet fordeler sig i dag på 44.274 parcel- og rækkehuse, 8653 ejerlejligheder og 11.895 fritidshuse, viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for april 2012.

- Det er første gang i næsten to år, at boligudbuddet er lavere end året før. Det faldende antal boliger til salg i løbet af det seneste år er et udslag af generel pessimisme omkring boligmarkedet, siger direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen, og fortsætter:

- Siden sidste sommer har få nye sælgere meldt sig på banen. Det er den væsentligste årsag til at udbuddet er faldet. Det er ikke fordi, handelsaktiviteten er øget.

Antallet af handlede boliger i Danmark ligger således cirka 30 procent under gennemsnittet de seneste 20 år.

Alene ejerlejligheder tegner sig for et fald på cirka 2000 i forhold til sidste år. Dermed ligger antallet af ejerlejligheder til salg betydeligt under det historiske gennemsnit. Over halvdelen af faldet i ejerlejligheder til salg skyldes udviklingen i København.

Ejerlejlighedssælgerne har på landsplan sænket priserne på salgsskiltene med 2,6 procent i løbet af det seneste år. I enkelte større byer, herunder København, er priserne dog stort set uændrede i forhold til sidste år.

- Det er især i København, at der er kommet længere mellem emnerne på ejendomsmæglernes hylder. Her er hver tredje ejerlejlighed gledet ud af markedet i løbet af de seneste 12 måneder, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Antallet af parcel- og rækkehuse til salg er faldet lidt mindre. Trods det lille fald siden sidste år er antallet af parcel- og rækkehuse til salg dog stadig på et højt niveau.

- Alt i alt står vi med et boligmarked, hvor der stadig er rigeligt med huse at vælge imellem. Til gengæld er der ikke så mange lejligheder til salg mere, siger Ane Arnth Jensen.

Udbudstiderne på både parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder ligger på henholdsvis 10 og otte måneder. Fritidshuse har i gennemsnit stået til salg i næsten 14 måneder.

- Mange af de huse, der står til salg i dag, har stået med et salgsskilt siden første halvdel af 2011. De lange udbudstider tyder på, at tilpasningen på boligmarkedet langt fra er slut endnu, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Tags

Anbefalede artikler