Få styr på rentetilpasningslånet

Læs hvornår du skal overveje en ændring af din fastrenteperiode og find ud af hvilket lån, der passer bedst til dine behov lige nu.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Ifølge Realkreditrådet består 48 pct. af det samlede udlån til os boligejere af rentetilpasningslån. Er du heriblandt, og skal dit lån ovenikøbet rentetilpasses til januar, er det måske en god idé at gå dit lån efter i sømmene. Men du skal være hurtig på aftrækkeren. Fristen for at ændre fastrenteperioden er nemlig i slutningen af oktober måned. Med andre ord er fristen faktisk nu og her.

Der er flere ting, som spiller ind, når valg af realkreditlån skal tages. Det er blandt andet risikoprofil og tidshorisont, der er med til at afgøre, hvilket realkreditlån der passer den enkelte boligejer bedst. Der er ingen lån, der er bedre end andre – ellers ville alle vælge det samme lån. Det er således en individuel vurdering.

Lige præcis tidshorisonten kan dog være svær at kende med sikkerhed den dag lånet optages. Derfor er det i forbindelse med en refinansiering en god idé at tjekke, om dit nuværende realkreditlån stadig er det optimale lån for dig. Det kunne for eksempel være et spørgsmål om, hvorvidt den nuværende fasterenteperiode stadig matcher dit behov.

Hvis boligen snart skal sælges

Har du et rentetilpasningslån, og går du med tankerne om at sælge din bolig i den kommende fremtid, er det en god idé med et rentetilpasningslån, som matcher denne tidshorisont. Har du for eksempel et 3-årigt rentetilpasningslån, der skal rentetilpasses til januar, og har du planer om at sælge din bolig efter et år, kan det være en fordel at ændre fastrenteperioden på dit lån, så renten er fast i ét år fra januar 2016.

Det skyldes, at et traditionelt rentetilpasningslån kan indfries til kurs 100 i forbindelse med en refinansiering, men ellers skal lånet indfries til markedskurs, hvilket kan være over kurs 100. Hvis kursen er over 100 ved indfrielsen, skal du betale en ekstra pengesum udover din restgæld – hvilket kan blive et betydeligt beløb. Jo længere der er mellem lånets refinansieringer, jo mere kan kursen afvige fra 100. Har du derfor, som i ovenstående eksempel, planer om at sælge din bolig efter ét år, bør du således vælge et 1-årigt rentetilpasningslån.

Hvis du ønsker at sikre en lav rente i længere tid

Har du for eksempel et 1-årigt rentetilpasningslån, kan det være værd at overveje, om det er nu, du skal fastlåse renten i eksempelvis tre eller fem år og på den måde få glæde af en lav fast rente i en længere periode. Som regel vil renten her være en tak højere end på et 1-årigt rentetilpasningslån. Med vores nuværende renteforventninger til januar betyder det en førsteårsydelse, som er ca. 500 kr. højere efter skat for et 3-årigt rentetilpasningslån med en restgæld på 1 mio. kr. og en restløbetid på 29 år, når der sammenlignes med et 1-årigt rentetilpasningslån.

Samtidig har en forlængelse af fastrenteperioden også den fordel, at kursskæring får mindre betydning. Kursskæring er nemlig en omkostning, som kommer i forbindelse med refinansiering af et rentetilpasningslån. Jo længere fastrenteperiode, jo mindre betydning får kursskæringen, idet omkostningen fordeles over en længere periode.

Meget tyder på en lav rente - uanset fastrenteperiode

Skal dit lån refinansieres til januar, kan du formentlig se frem til en fortsat lav ydelse på dit realkreditlån – uanset valg af fastrenteperiode. Det er ingen hemmelighed, at renten er en meget svær fætter at spå om. Men når det er sagt, tyder meget på, at renten vil forblive på et forholdsvis lavt niveau det næste stykke tid. Spørgsmålet er blot, hvor længe det varer ved.

Tags

Anbefalede artikler