Få flere kvadratmeter for pengene ved at flytte i hus

Går du med tanken om at bytte lejligheden ud med et parcelhuse, er det i øjeblikket et godt tidspunkt at gøre alvor af sine overvejelser.

  Foto: Colourbox  

BOLIG

De markante prisstigninger, vi har set på ejerlejlighedsmarkedet, har medført, at bytteforholdet på landsplan mellem ejerlejligheder og parcelhuse stort set er tilbage på det historiske topniveau, vi så før krisen.

I det nuværende marked befinder bytteforholdet sig på godt 1,8 på landsplan. Det betyder, at man kan bytte sin gennemsnitlige ejerlejlighed til et gennemsnitlig parcelhus, der er cirka 1,8 gange ejerlejlighedens størrelse og dermed få flere kvadratmeter for pengene. Historisk har det gennemsnitlige bytteforhold ligget på omkring 1,5. 

Byt storbyslejligheden ud med hus i regionen
Når lejligheden skal byttes ud med drømmehuset, kan det være svært at gennemskue, hvor man skal søge hen for at få flest kvadratmeter for pengene. Herudover skal der selvfølgelig også tages højde for transportomkostninger i forbindelse med pendling til og fra arbejde, institutionspriser, afstand til venner osv., når beslutningen skal træffes.

Skal københavnerlejlighed udskiftes med et parcelhus i samme region, kan man stort set få flere kvadratmeter for pengene i de fleste kommuner. Flytter man f.eks. nordpå til Halsnæs kommune, kan man få et gennemsnitligt parcelhus, der er hele 3 gange lejlighedens størrelse, mens man i Rødovre kommune gennemsnitligt kan få et hus, der er 1,3 gange lejlighedens størrelse. Til gengæld skal man i Frederiksberg og Gentofte kommune hoste op med lidt ekstra penge, hvis man ønsker samme antal kvadratmeter. Her er bytteforholdet nemlig under 1.

Bytteforholdet mellem ejerlejlighed i København og parcelhus i de omkringliggende kommuner

Laves samme øvelse med en lejlighed i Aarhus kommune, kan man med fordel sælge sin lejlighed for hus og have i Horsens kommune. Her kan man få et gennemsnitligt hus, der er mere end dobbelt så stor som ens nuværende lejlighed, da bytteforholdet er 2,5. Ønsker man et hus i Aarhus Kommune, kan man gennemsnitlig set gange kvadratmeterne i sin nuværende lejlighed med 1,3, og se hvor stort et hus man i gennemsnit kan købe i Aarhus.

Beregningerne er baseret på kvadratmeterpriser for 1. kvartal 2015. I beregningerne er der ikke taget højde for omkostningerne ved at sælge og købe bolig, hvilket naturligvis kan påvirke antallet af kvadratmeter.

Overvejer man at investere i en bolig, skal det først og fremmest være fordi, at man har et behov her og nu, samt at det kan hænge sammen økonomisk. Men når det er sagt, er der også timing i ens boligkøb, og lige pt. kan drømmen om hus og have væk fra storbyen muligvis opfyldes med fordelagtighed.

Tags

Anbefalede artikler