Sådan sammenligner du realkreditlån

Dårlig konkurrence på realkreditmarkedet kan være dyrt for dig som forbruger, konkluderer ny rapport. Her er en guide til, hvordan du finder det billigste realkreditlån på det nuværende marked.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Der er for dårlig konkurrence på realkreditmarkedet. Det konkluderer en kommende analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ifølge mediet Inside Business.

”Realkreditmarkedet er kendetegnet ved høj koncentration, betydelige adgangsbarrierer til markedet for nye aktører og en række forhold, der hæmmer eksisterende aktørers muligheder for at konkurrere,” lyder det i rapporten ifølge Inside Business.

Derfor har konkurrencen som udgangspunkt ”svære vilkår på realkreditmarkedet,” konkluderes det.

Dårlig konkurrence er dyrt for dig, men hvad kan du så gøre for at optimere din situation i det nuværende marked?

Definer dit behov

Der er mange ting, som man skal overveje, før man optager et lån i realkreditinstitut.  Der er ikke noget hurtigt facit, konkluderer Martin Riedel, indehaver af Realkreditkonsulenten.

”To ens familier med to ens huse kan sagtens have behov for to vidt forskellige lån. Det skal afspejle den livssituation, som I er i. Skal I flytte indenfor et par år eller blive boende i huset længe? Ønsker I at gå med livrem og seler eller tør i satse lidt med, at renten udvikler sig, som I håber?,” siger han.

Ifølge Martin Riedel er det forkert at skelne til den månedlige ydelse og den årlige omkostning i procent, ÅOP, som mange forbrugere gør, når de sammenligner lån. 

"Det kan være svært for dig som låntager at gennemskue det bedste lån for dig og din familie, da der er mange faktorer, som spiller ind." 

Herunder er Martin Riedels bedste tips til at gøre forsøget.

Sådan finder du det bedste realkreditlån

  1. Kig fremad. Er I også i huset om 10 år eller regner I med at flytte indenfor et par år? Typen af lån afhænger af, hvor længe det formentlig ville skulle løbe. 
  2. Risikovillighed. Tør I satse, eller er I mere til sikre lån? Tør I regne med at renten bevæger sig som I og jeres rådgivere forudsiger?
  3. Bidragssatsen. Bidragssatsen er det gebyr, som du betaler for at have lånet. Det er det mest oplagte at kigge på som forbruger ved sammenligning idet andre elementer såsom ydelsen og den årlige omkostning i procent (ÅOP) varierer og bliver påvirket af mange faktorer, som ikke kan forudsiges. 
  4. Renterne skifter konstant. Renterne går op og ned. Du kan derfor ikke bruge tallene omkring den månedlige ydelse til sammenligning af selskaber.
  5. Drop tilhørsforholdet. Det koster ikke ekstra at skifte lån til et andet selskab fremfor at blive i dit nuværende realkreditinstitut og blot skifte lånetype her. Det koster et gebyr at opsige et lån og et nyt gebyr ved opstart.
  6. Din boligs værdi. Kreditforeningen vurderer selv, hvad din bolig er værd. Det er her, at du virkelig kan tabe mange penge, hvis du blindt stoler på kreditforeningens vurdering. Spørg derfor flere kreditforeninger og spil beregningsgrundlaget ud mod hinanden.

Tags

Anbefalede artikler