Få dit boliglån overvåget

Lad eksperterne maksimere dine konverteringer. Med uafhængig rådgivning kan du i realiteten opnå en negativ rente på dit fastforrentede realkreditlån.

BOLIG


OBS: Dette er et uddrag fra en artikel, der er med i vores store, kommende Guldnummer. Læs resten af artiklen - og se hvilke brancher, der især kommer til at drage fordel af den teknologiske udvikling - i guldnummeret af Penge & Privatøkonomi, som udkommer den 23. april. Læs mere om Guldnummeret her.


Peter Fønslev Andersen bad sin bank om at overvåge sit realkreditlån, og forventede at blive kontaktet, når forholdene for omlægning var favorable. Han fulgte selv med fra sidelinjen, og så renterne stige og falde uden at høre noget fra banken.

Efter to år var tålmodigheden sluppet op, og han valgte i stedet at tage kontakt til en uvildig rådgiver, der udelukkende beskæftiger sig med låneomlægning. Han købte en babysitter til sit realkreditlån og tjente efterfølgende cirka 62.000 kroner i et hug.

Lige nu: Få en tablet og 6 numre af Penge & Privatøkonomi - inklusiv Det Store Guldnummer - for kun 499 kr. + 49. kr. i porto. Du sparer 61 %

»Det vigtige for mig er, at jeg får hele beregningen med alle omkostninger, og jeg bliver ikke kontaktet, medmindre der er en fordel for mig. Alt er regnet ud. så der sker ikke noget, før det er på plussiden for mig,« siger Peter Fønslev Andersen, der arbejder som investeringsrådgiver, men føler sig skarpere på aktier end realkreditlån.

Samtlige realkreditselskaber samarbejder i dag med en eller flere banker. Realkredit Danmark er knyttet til Danske Bank, Totalkredit samarbejder med 60 banker og er ejet af Nykredit, der ligeledes driver bankvirksomhed. BRF kredit er blevet opkøbt af Jyske Bank og endelig er der Nordea Kredit, der også har en bank i ryggen.

Det har to konsekvenser. For det første vil du altid blive tilbudt at optage realkreditlån i det institut, der er tilknyttet din bank. For det andet har banken ikke dig som førsteprioritet, når den rådgiver om realkredit.

»Bankerne har ingen interesse i at give dig den bedste behandling. De er dikteret af en egen interesse i og med, at de ejer realkreditselskaberne,« forklarer Curt Liljengreen, der er sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videncenter.

Peter Fønslev-Andersen fik gennem arbejdskolleger anbefalet virksomheden Stubkjær & Nielsen. Selskabet er blot et blandt en god håndfuld uafhængige rådgivere i markedet, der tilbyder aktiv gældspleje i forhold til fastforrentede realkreditlån.

Det overvåger din hovedstol og fortæller dig, hvornår det kan betale sig for dig at konvertere i forhold til rente- og kursudviklinger. Betalingen for de uafhængige ydelser består af et månedligt abonnement og en engangsbetaling, som falder ved hver konvertering.

Udnyt obligationskurserne
Det første selskab på markedet for uafhængig rådgivning om realkreditlån var Roskilde-virksomheden Realråd. Realrådet har udviklet et beregningsprogram og en konverteringstrekant, som anvendes til at time kundernes op- og nedkonverteringer optimalt og forklare det økonomiske potentiale ved manøvrerne.

Bagefter modtager du en løbende resultatopgørelse, der viser alle dine omlægninger og den samlede skattefrie gevinst efter omkostninger.

Realkreditobligationer bliver handlet på Københavns Fondsbørs, og kurserne på dem stiger og falder i forhold til udbud og efterspørgsel, der i høj grad dikteres af renteudviklingerne i samfundet.

Lige nu: Få en tablet og 6 numre af Penge & Privatøkonomi - inklusiv Det Store Guldnummer - for kun 499 kr. + 49. kr. i porto. Du sparer 61 %

Formålet med en omlægning af realkreditlån er at udnytte udviklingerne til at nedbringe din gæld eller ydelse. Realrådet tilbyder i den forbindelse et komplet bundlinjeregnestykke, før konverteringen overhovedet begynder. For øjeblikket er renterne meget lave, og det er vanskeligt at forestille sig yderligere fald.

For de boligejere, der for eksempel har et 3 procent lån, kan Realråd regne ud, hvor stor gevinst der er ved at skifte lånet ud med et 2 procent lån og så skifte tilbage til et 3 procent lån, når renten igen er steget.

Hvis konverteringerne times rigtigt, vil din gevinst ved sådan en ned og op konvertering være cirka 2,5-4 procent af gældens størrelse. For et lån på kr. 2.000.000 er det 50.000-80.000 kroner skattefrit efter alle omkostninger.

»Når renten stiger, kan du konvertere op og dermed nedbringe din restgæld. Det sker ved, at du køber dine gamle obligationer til en kurs, der ligger under kurs 100 og betaler med et nyt lån med højere rente, hvor kursen er tæt på kurs 100. Til gengæld stiger din ydelse på realkreditlånet så, fordi din rente bliver højere. I sådan et tilfælde beregner vi for eksempel, hvor lang tid der går, før din højere ydelse har ædt nedbringelsen af restgælden op,« siger realkreditrådgiver Torben Andersen fra Realråd.

Læs resten af artiklen i vores Store Guldnummer, der udkommer den 23. april

Lige nu kan du få en tablet og 6 numre af Penge & Privatøkonomi - inklusiv vores Store Guldnummer - for kun 499 kr. + 49. kr. i porto.
 

Som abonnent på Penge & Privatøkonomi får du tilsendt magasinet, før det kommer i kiosken, ligesom du har adgang til vores store, lukkede exclusive univers på www.penge.dk. Derudover bliver vores faste abonnenter løbende tilbudt gode tilbud, som vores marketing-afdeling forhandler sig frem til. 

 

Lige nu: Få en tablet og 6 numre af Penge & Privatøkonomi - inklusiv Det Store Guldnummer - for kun 499 kr. + 49. kr. i porto. Du sparer 61 %

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display