Et godt lån til at beskytte friværdien

Et fastforrentet lån med afdragsfrihed i 30 år leverer det maksimale forsvar af boligens friværdi, hvis renten stiger, og boligpriserne falder.

BOLIG

Er du indstillet på lidt risikofri spekulation i renteudviklingen, tilbyder Nordea Kredit som det eneste realkreditselskab et 30-årigt fastforrentet 5 procentlån med afdragsfrihed i hele låneperioden. Lånet har den særlige egenskab, at låntager står rigtig godt rustet, hvis renten skulle gå hen og stige og dermed få huspriserne til at falde.

I kraft af afdragsfriheden er lånet nemlig mere kursfølsomt end det traditionelle 5 procentlån. Stiger renten, falder kursen på obligationerne, og dermed bliver kursværdien af din restgæld også mindre.

Gevinst på 140.000 kr.

Lad os tage et eksempel: Renten på et 30-årigt fastforrentet 5 procentlån ligger i skrivende stund omkring 5,1 procent ved et kursniveau på 99. Stiger renten med cirka et procentpoint, vil 5 procentobligationerne falde ned mod kurs 92. Dermed bliver det dyrere for nye boligejere at finansiere boligen med et fastforrentet lån, hvilket alt andet lige får boligpriserne til at falde.

Men låntageren med det fastforrentede lån kan imidlertid glæde sig over, at han ved et salg af boligen kan indfri sit gamle 5 procentlån til kurs 92, hvilket med en restgæld på 2 millioner kroner giver en skattefri gevinst på 140.000 kroner. Det vil sige, at låntager har råd til at nedsætte prisen på sin bolig med 140.000 kroner.

Som at bo til leje

Men Nordeas afdragsfrie lån har endnu en fordel for de husstande, der ikke ønsker at betale mere i ‘husleje’ på en ejerbolig end huslejen på en tilsvarende lejebolig. Vi har set på økonomien i et nyopført rækkehus i Birkerød på 94 kvadratmeter til en forhandlet pris på 2.335.500 kroner. Med en udbetaling på cirka 60.000 kroner, hvilket svarer til indskuddet i en tilsvarende lejebolig, havner husstanden med det afdragsfri 5 procentlån med en månedlig nettoydelse på cirka 9.200 kroner.

Omregnet svarer det til en årlig leje pr. kvadratmeter på 1.172 kroner, hvilket er ganske normalt for en nyopført almennyttig bolig. I regnestykket er der forsigtigt forudsat en gennemsnitlig årlig prisstigning på rækkehuset på 1,5 procent. Ved et salg af boligen efter 20 år indfries realkredit- og boliglånet, hvorefter salgsomkostningerne fratrækkes til sidst.

Restbeløbet udgør det såkaldte nettoprovenu, som er det beløb, som sælger modtager, efter handlen er afsluttet. Ved en prisstigning på 1,5 procent årligt udgør nettoprovenuet et minus på cirka 68.000 kroner. ‘Huslejen’ ryger dermed reelt en smule over de førnævnte 9.200 kroner månedligt, men øges prisstigningen til blot 1,6 procent årligt, er der balance i regnskabet.

Note: Regnestykket er baseret på et afdragsfrit banklån, hvor renter tilskrives hovedstol.

 

Tags

Anbefalede artikler