Energimærke

Energimærket er lovpligtigt og omfatter alle énfamilieshuse, ejerlejligheder og øvrige ejendomme til helårsbeboelse på under 1500 kvadratmeter.

BOLIG

Hensigten med energimærket er, at boligejerne skal fokusere på energiforbruget og mulige besparelser. Et energimærke er en rapport, der indeholder en vurdering af husets energimæssige tilstand, ledsaget af en beregning af, hvad en gennemsnitsfamilies forbrug vil være i forhold til boligens størrelse. Med Energimærket følger en energiplan, der rummer forslag til eventuelle energibesparelser/forbedringer og en oversigt over, hvad besparelserne vil være, hvis forbedringerne gennemføres.

Sælger er forpligtet til at få sin bolig energimærket. Et energimærke må ikke være ældre end tre år, når boligen skal sælges. Energimærket udføres af godkendte energikonsulenter, som ofte er de samme, der udfører tilstandsrapporter.

Der er rigtig mange boligsælgere og -købere, der ikke bruger energimærket til noget som helst. Derfor er det også lidt tilfældigt, om du som køber rent faktisk får et energimærke med i handlen, selv om det er lovpligtigt. Hvis sælger ikke har fået det udarbejdet, kan du enten forlange det, eller I kan aftale, at du får det udarbejdet, og at sælger betaler omkostningerne over refusionsopgørelsen.

I de handler, hvor energiforbruget virkelig gør en forskel, kan du bruge energimærket som grundlag og dokumentation for en prisforhandling. Hvis ejendommen er dårligt isoleret med uhensigtsmæssig og dyr opvarmning, så kan energimærket med sine forbedringsforslag danne udgangspunkt for et nedslag i prisen.

Den officielle hjemmeside for energimærket er www.emsekretariat.dti.dk. Siden er dog på grænsen til det ubrugelige for almindelige boligejere. Uddybende oplysninger kan med større held søges hos de firmaer, der tilbyder at udføre energimærket.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display