Ejerlejligheder falder 10 procent i 2021

Ifølge skatte boligøkonom Curt Liliegren falder prisen på ejerlejligheder drastisk, når den nye boligskatteaftale træder i kraft om få år.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Hvis du har en ejerlejlighed, må du nok forberede dig på et mindre prischok, når den netop vedtagede boligskatteaftale gælder fra 1. januar 2021.

Det siger direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegren.

”Reformen giver alt andet lige et prisfald på 10 pct. på ejerlejligheder i de største byer omkring 2020/2021”, vurderer han.

”Prisfaldet sker i alle større byer, men især Aarhus og København rammes,” siger han.

Årsagen til prisfaldet er, at grundskylden stiger for nye boligejere, og det bliver derfor skattemæssigt dyrere for dem, der køber ejerlejlighed fra 2021.

Til gengæld får du rabat

Det er dog ikke nødvendigvis helt så slemt, som det lyder. Ejer du lejligheden, før aftalen træder i kraft, får du til gengæld en skatterabat.

Et centralt element i boligskatteaftalen er nemlig, at du som boligejer ikke kommer til at betale mere i boligskat fremover.

”Køber du lejlighed i 2020 eller før, så får du skatterabat fra nu og til dommedag,” siger Curt Liliegren.

Grundskyld stiger

Årsagen til et forventet prisfald er skattestigninger. Med den nye skatteaftale for boliger, vil din boligskat følge boligprisens udvikling i højere grad end i dag.

Det mangeårige skattestop på boliger har betydet, at mange boligejere betaler meget lidt i grundskyld. Ifølge regeringens beregninger stiger grundskyldsværdien med 330 pct. for ejerlejligheder – og med 450 pct. i København.

Her er hovedpunkterne i den nye aftale

·        Du kommer ikke til at betale mere i boligskat, end du gør 1. januar 2021,  hvor boligaftalen træder i kraft, så længe du bliver boende i den samme bolig. Det fastslår Finansministeriet.

·        For seks af ti boligejere falder boligskatten. Er du blandt de resterende 40 pct. af danskerne, kan du indefryse den øgede beskatning, så den først skal betales, når du sælger din bolig.

·        I 2018-2020 kan du kun indefryse stigninger i grundskylden. Fra 2021 kan du indefryse alle nominelle stigninger, oplyser Finansministeriet.

·        Du bliver beskattet af 80 pct. af din boligs værdi. Er den offentlige vurdering af din bolig 1,5 mio. kr., beskattes du således af de 1,2 mio. kr. og ikke af de resterende 300.000 kr.

·        Du beskattes med 1,4 pct. af al boligværdi over 7,5 mio. kr. Er dit hus offentligt vurderet til at være 10 mio. kr. værd, betaler du dermed 1,4 pct. af 2,5 mio. kr., svarende til 35.000 kr. om året. Det er ifølge Curt Liliegren mindre end i dag. Denne skat kan også indefryses, til du sælger boligen.

·        Den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes til 0,55 pct.

·        De nye skattesatser træder i kraft i 2021. I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler, oplyser Finansministeriet.

 

Tags

Anbefalede artikler