Ejerboliger er sjældent en god investering

Tror du på myten om at en ejerbolig altid er en god investering? Vi tager et nærmere kig på 'myten' om boliginvestering.

BOLIG

Myten om, at en ejerbolig altid er en god investering, er sovet stille ind efter krisen på boligmarkedet. Specielt i forhold til investeringer som obligationer og aktier. Men også når vi bevæger os uden for det tidsmæssige rum, hvor de senere års faldende boligpriser har huseret, er ejer boligen en tvivlsom investering.

»Huse er velegnede til at bo i, men man bør som privatperson ikke købe dem med investering for øje. Ejeromkostninger og handelsomkostninger er simpelthen for høje,« konkluderer boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, i en analyse af omkostningerne ved at bo i et gennemsnitligt parcelhus.

Især boligskatterne tynger i regnskabet i stigende grad. Ganske vist har den tidligere regering lagt loft over ejendomsværdiskatten, men grundskatten stiger typisk med 4-6 procent årligt og udgør i dag størsteparten af boligskatterne i kommuner med høje boligpriser.

En gennemsnitlig husejer i København betaler i dag 50.855 kroner alene i boligskatter hvert år. Oven i det kommer udgifter til vedligeholdelse på anslået 11.000 kroner årligt samt renteudgifter.

Omsat til kroner og øre betyder det ifølge Nordeas analyse, at en gennemsnitlig husejer i Gentofte betaler 16.318 kroner månedligt for at bo i et hus til 2,4 millioner kroner. I den anden ende ligger Morsø med 3.029 kroner om måneden. Tallene indbefatter ikke afdrag på lån eller forbrugsudgifter, som Penge & Privatøkonomi har beregnet til cirka 5.000 kroner om måneden.

Med årlige omkostninger i alt på omkring 5 procent af boligens værdi er det derfor ikke underligt, at boligen næppe udgør den optimale investering. Set i forhold til en aktieinvestering bliver aktierne da også den suveræne vinder, fremgår det af analysen.

»Moralen er derfor, at man skal opfatte boligen som noget, der giver glæde i hverdagen og ikke som en investering, hvis formål er at skaffe det størst mulige afkast,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Ejerudgifter for husejere

De månedlige driftsudgifter for at eje sit eget hus udgør i gennemsnit 6.715 kroner.

Tags

Anbefalede artikler