Dyrere at tage boliglån

Nykredit og flere af de andre realkreditselskaber vil gøre det sværere at få adgang til de risikable F1-lån. Det kommer til at gøre det dyrere at låne til boligen.

BOLIG

Faldende boligpriser får Nykredit til at begrænse adgangen til F1-lån. Det giver højere ydelse på realkreditlån for boligejere, der ellers ville have finansieret sig med et afdragsfrit F1-lån, da selskabet vil indføre en såkaldt to-lags belåning.

De foreløbige planer fra Nykredit går ud på, at 60 procent af boligens værdi kan finansieres med alle lånetyper. Men de sidste 20 procent, som du kan finansiere gennem et realkreditinstitut, skal være via lån med normale afdrag og med fast rente i en periode på mere end et år. Periodens nøjagtige længde ligger dog ikke fast endnu.

Penge & Privatøkonomi har regnet på et eksempel med en bolig købt for 2,5 millioner kroner og en udbetaling på 175.000 kroner. Efter de tidligere regler kan købet finansieres med et afdragsfrit F1-lån, der giver en nettoydelse på 1.782 kroner.

Efter Nykredits forslag til nye låneregler tager vi her udgangspunkt i et F10-lån som den yderste del af realkreditfinansieringen. I dette tilfælde stiger nettoydelsen til 3.245 kroner.

Ud over ydelsen til realkreditselskabet skal ejeren betale af på boliglånet til banken og indregne skatter, vedligeholdelse og forbrugsafgifter. Alt inklusive ryger nettoydelsen op på 10.264 kroner efter de tidligere regler hos Nykredit, mens ydelsen stiger til 11.726 kroner efter de nye.

Da næsten hver anden nyudlånt krone til boligejere bliver lånt ud i form af et afdragsfrit F1-lån, burde stramningen virke negativt over for boligpriserne. Men ifølge bolig økonom Morten Skak fra Syddansk Universitet hænger tingene ikke helt sammen på den måde.

»Boligkøbernes psykologi og deres forventninger ser ud til at spille den afgørende rolle i øjeblikket. Så jeg tror ikke, at en tolags belåning vil få nogen større effekt på boligpriserne,« vurderer han.

Nykredits nye to-lags belåning vil gøre boliglånet dyrere. Hvor meget nettoydelsen stiger, bliver der givet et bud på her, hvor udgangspunktet er en bolig købt for 2,5 millioner kroner med en udbetaling på 175.000 kroner. Derudover er 60 procent af boligens værdi finansieret med et F1-lån, mens de sidste 20 procent af realkreditlånet er finansieret med et F10-lån.
  TIDL. REGLER NYE REGLER
Drift,skatter, forbrug og banklån 8,481 kr. 8,481 kr.
F1 lån, afdragsfrit (80%) 1,783 kr. -
Nyt F1-lån, afdragsfrit (60%) - 1,338 kr.
Nyt F10-lån (20%) - 1,907 kr.
I alt 10,264 kr. 11,726 kr.

Tags

Anbefalede artikler