Du skal igennem et nåleøje for at blive godkendt til køb af bolig

Finanstilsynets seneste forslag vil stramme reglerne omkring optagelse af huslån.

  Foto: Colourbox  

BOLIG

Det bliver vanskelige og vanskeligere at komme igennem nåleøjet og blive godkendt til køb af bolig. Det er udfaldet af det seneste forslag om stramning af långodkendelsesreglerne, som Finanstilsynet har sendt i høring. Bevares det er endnu ikke vedtaget, men det kan det meget nemt gå hen og blive. Både realkreditinstitutter og kunder har sammenfaldende interesser og alle har også interesse i, at vi har et så stabilt boligmarked som muligt. Kreditpolitikken bør dog være et anliggende for realkreditinstitutterne.

De nye regler lægger op til, at der skal være en individuel vurdering af kundernes økonomi. Det kan der være rigtigt gode grunde til og i høj grad er dette også gældende praksis hos realkreditinstitutterne i dag. Nogle familier kan leve på en sten og har bevist det år efter år, andre har behov for noget økonomisk råderum. Det er helt fair at tage højde for dette.

Ud over den individuelle vurdering, skal der også være en stresstest af den enkeltes daglige økonomi og formueforhold, hvis man ønsker at købe bolig i de større byer, hvor priserne stiger mest. Dels skal man kunne klare, at renten stiger med 1 pct.point i forhold til den gældende faste rente, dog minimum 4 pct. Heri ligger der en stramning af de nuværende kreditregler, der tager udgangspunkt i det aktuelle fastforrentede lån (den toneangivende rente er lige nu 3 pct.).

Skærpede krav

Dels skal ens formue helst være positiv og man skal kunne klare at boligpriserne falder med 40 pct., hvis man skal eje mere end en bolig, fritidshuse og forældrekøb dog undtaget. Alt dette for at komme spekulation i stigende ejendomspriser til livs. Okay der er nok et fåtal der reelt har mulighed for at købe flere boliger. Men man kan jo faktisk godt komme i den situation, at stå med to boliger, hvis man af en eller anden grund er nødt til at flytte efter eksempelvis et arbejde.

Endelig er der foreslået et krav om, at ens gældsfaktor ikke overstiger 4, dvs. ens gæld må ikke overstige 4 gange ens indkomst. Gør den det, skal man kunne betale fastrente og afdrag på sin gæld, noget tilsvarende gør sig gældende, hvis man har negativ formue. Her skal man dog ud over at betale rente og afdrag, også lave en plan for, hvordan man kan bringe gøre sin formue positiv igen i løbet af fem år.

Ønske om mere stabilt boligmarked

Tanken om at gøre boligmarkedet mere stabilt i de områder, hvor boligpriserne stiger mest er grundlæggende god. Men der er ingen tvivl om, at en stor del af dette forslag er kommet til som følge af, at lejlighedspriserne stiger voldsomt og at skattesystemet ikke virker efter hensigten i en makroøkonomisk henseende. I stedet for at lave knopskydning og gøre kreditgivningen mere vanskelig, burde man i stedet sørge for, få fikset ejendomsskattesystemet.

Det vil også være rart for boligejerne at vide, hvad de dels blive beskattet af, dels hvad de kan forvente af fremtiden. Og som bonus vil der samtidigt være plads til en individuel kreditgivning, som i første omgang er lovforslagets hensigt.

Tags

Anbefalede artikler