Drømmelån igen i spil

Det såkaldte drømmelån - 2 pct. lånet med 30 års løbetid - er igen en mulighed for dig. Det handler nu i kurs 95,5.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Der er godt nyt til de boligkøbere, der ønsker et fastforrentet lån. De lange boligrenter fortsætter nemlig med at falde, og det betyder, at det historisk gyldne 30-årige 2 pct. med afdrag igen er kommet på banen. I dag fredag den 1. april er kursen nemlig hoppet over 95, hvilket er den almindelige tommelfingerregel for, hvornår lånet henvender sig den brede gruppe af boligkøbere.

"Man kunne fristes til at tro, at det genopståede 2 pct. lån er en aprilsnar, men det er det ikke. Der er blot endnu engang tale om, at det usandsynlige er sket på rentemarkederne, og at de lange renter igen er blevet trykket ned i et territorie, vi ikke havde spået mange chancer," siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.

Renten falder og falder og dagen i dag er ingen undtagelse. For boligkøberne betyder det, at de igen har gyldne muligheder, når de skal vælge lån.

"For få dage siden sendte vi de 30-årige 3 pct. lån på bænken, hvorved de 30-årige 2,5 pct. lån blev toneangivende. I dag ser vi så, at der er mulighed for, at renten skal endnu længere ned. I hvert fald er kursen på det 30-årige 2 pct. lån med afdrag steget så meget, at det i dag igen handler over kurs 95. En udvikling vi ikke havde spået store chancer, sidst vi sagde farvel til 2 pct. lånet for 11 måneder siden," siger Lise Nytoft Bergmann.

Tommelfingerreglen siger, at boligejerne ikke bør vælge et fastforrentet lån, hvis kursen er under 95. I så fald er risikoen for kurstab nemlig for stor.

Tommelfingerreglen er lavet for at sikre boligejerne mod tab, men det er vigtigt at huske på, at tommelfingerregler ikke bør fortolkes alt for bastant.

Det vil aldrig være sådan, at en kurs på 94,9 udelukker lånet for alle boligkøbere, mens en kurs på 95,1 gør lånet interessant for de fleste. I stedet er der tale om, at lånet bliver stadig mere interessant, jo tættere på 100 kursen kommer. Men med en kurs på 95,5 er lånet igen i spil for mange boligkøbere.

Hvad bør boligkøberne så vælge – det 30-årige 2 pct. lån eller det 30-årige 2,5 pct. lån?

Står du i dag og skal optage et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag på 1 mio. kr., så lyder hovedstolen på 1.036.000 kr., den månedlige ydelse på 3.770 kr. efter skat og det månedlige afdrag på 1.990 kr., hvis valget falder på det 30-årige 2½ pct. lån.

Vælger du i stedet det 30-årige 2 pct. lån ligger hovedstolen på 1.074.000 kr., den månedlige ydelse på 3.770 kr. og det månedlige afdrag på 2.230 kr.

Det betyder med andre ord, at du betaler stort set det samme, uanset hvilket lån du vælger, men at hovedstolen er 38.000 kr. højere, såfremt du vælger 2 pct. lånet frem for 2½ pct. lånet. Den ulempe, den højere hovedstol giver, vil gradvist blive opvejet af den fordel, det højere afdrag på 2 pct. lånet medfører. Over hele lånets løbetid vil det 30-årige 2 pct. lån derfor være det billigste.

Boligkøberne bør tænke sig godt om, når de vælger lån. Alle lån har deres fordele og ulemper, og intet lån er ubetinget at foretrække. Her er samlet tre vigtige overvejelser, boligejerne bør gøre sig:

1. Hvor lang tidshorisont har du i din bolig?
En lang tidshorisont taler for det 30-årige 2 pct. lån, mens en kortere tidshorisont taler for det 30-årige 2,5 pct. lån.

2. Hvad tror du, der kommer til at ske med renten?
Hvis du forventer, at renten vil stige i løbet af de kommende år, taler det for at vælge det 30-årige 2 pct., mens en forventning om det modsatte taler for et 30-årigt 2,5 pct. lån

3. Hvor risikovillig er du?
Er du villig til at løbe risikoen for at skulle realisere et kurstab, hvis du på et senere tidspunkt skal opsige dit lån, fx i forbindelse med en flytning, og renten på det tidspunkt er lavere, end den er i dag, mod til gengæld at få et lidt billigere lån her og nu, der har lidt bedre fremtidige konverteringsmuligheder? I så fald, bør du vælge det 30-årige 2 pct. lån. Er du i stedet til det mest sikre lån af dem alle, og er du villig til at betale for den sikkerhed, bør du vælge det 30-årige 2,5 pct. lån.

De seneste dages rentefald er kommet gradvist, og man kan derfor ikke pege på en enkelt faktor, som den bagvedliggende årsag. Dagens rentefald er således blot et af flere i en lang perlerække af små dyk. De bagvedliggende forklaringer skal dog bl.a. findes i frygten for en hård landing i den kinesiske økonomi, det store obligationsopkøbsprogram fra ECB, de lave råvarepriser og den lave inflation, samt risikoen for at Storbritannien træder ud af EU

Tags

Anbefalede artikler