Dit lån kan blive dobbelt så dyrt om fire år

Renten på et-årige flekslån fordobles i løbet af de kommende fire år, forudser bankøkonom. Især boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån rammes hårdt.

BOLIG

Boligejere med de populære flekslån kan godt begynde at lægge penge til side.

Renten på etårige rentetilpasningslån skal nemlig langt højere op og kan være mere end fordoblet til 4,44 procent om fire år mod godt 2 procent i dag.

Det viser en ny beregning fra Spar Nord.

Beregningen er baseret på investorernes aktuelle prissætning af de obligationer, der ligger bag de udbredte rentetilpasningslån.

Holder prognosen stik, vil boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån få fordoblet deres ydelse fra de nuværende 1.600 kroner til godt 2.900 kroner om måneden efter skat per lånt million.

Boligejere, der afdrager på deres rentetilpasningslån, slipper derimod med en merudgift på cirka 650 kroner og ender med en månedlig ydelse på 4.300 kroner efter skat per lånt million.

“At boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån rammes hårdere skyldes, at ydelsen for disse lån alene består i renten, og derfor får rentestigningen en meget rå og direkte effekt,” siger senior porteføljemanager i Spar Nord, Martin Lundholm.

Det er først og fremmest de nye toner om renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der får fleksrenten op.

Men også Amagerbankens konkurs, der har ændret udlandets syn på Danmark i negativ retning, kan vise sig at gøre de etårige rentetilpasningslån dyrere.

“Efter Amagerbankens konkurs er det blevet sværere for danske banker at hente kapital i udlandet, fordi tilliden til den danske finanssektor er svækket. Det kan betyde mindre efterspørgsel efter rentetilpasningslånene, fordi det primært er de danske banker, der aftager disse lån,” siger Martin Lundholm.

65 procent af realkredit-udlånet til boligejere er i dag rentetilpasningslån. Heraf er over halvdelen afdragsfrie.

Tags

Anbefalede artikler