Din tilstandsrapport bliver dyrere

Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft 1. maj, og det gør rapporterne mere omfattende, men også dyrere at få lavet.

BOLIG

Taget bliver kigget grundigere efter, og el-installationerne får som noget nyt et kritisk blik med de nye tilstands- og el-installationsrapporter.

Men den nye huseftersynsordning, der træder i kraft pr. 1 maj 2012 er ikke gratis, og det går ud over de boligsælgendes lommer, fortæller Troels Theill Eriksen, Cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Den nye tilstandsrapport plus el-instalalationsrapport vil koste omkring 13.000 kroner, hvor den tidligere tilstandrapport kostede omkring 10.000 kroner. Derudover står ejerskifteforsikringen også til en pæn stigning i prisen i forhold til tidligere, siger han.

De nye regler betyder, at tilstandsrapporten skal indeholde flere informationer om boligen, og derudover skal der laves en tilhørende el-installationsrapport.

Reglerne kommer også til at ramme de boligsælgere, som allerede har fået lavet en tilstandsrapport.

1. maj skal de nemlig investere i supplerende tjek, for at de fortsat kan bruge tilstandsrapporten til at tegne ejerskifteforsikring på deres hus.

- Man har sat prisen for en supplering af tilstandrapporten til maksimum 25 procent af, hvad det koster i dag. Dertil kommer den nye el-installationsrapport, som også koster omkring 2.500. I alt kan det altså løbe op i 5000 kroner, fortæller Troels Theill Eriksen.

I løbet af de tre første måneder af 2012 er der lavet hele 14.391 tilstandsrapporter på boliger. Alle de boligejere, der endnu ikke har fået solgt, kan derfor se frem til den ekstra udgift.

Intentionen med de nye regler er at gøre det nemmere at slippe for ubehagelige overraskelser ved en bolighandel.

Men Cheføkonomen kan godt frygte, at de store prisstigninger kommer i vejen for de gode intentioner.

- Den her øgede udgift kan godt betyde, at der er færre, der vil få lavet tilstandrapporten. Eller ejerskifteforsikringen, som både kræver, at man betaler for en el-installationsrapport og en tilstandsrapport, fortæller Troels Theill Eriksen.

En anden bekymring angående de nye rapporter ses hos Botjek København.

Her frygter man, at de mange nye tjek, der skal foretages fra 1. maj, kan skabe flaskehalsproblemer, og har imødegået problemet med at opfordre ejendomsmæglere til kun at lave de nye supplerende tillæg på de boliger, hvor der allerede står en køber klar.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display