Det bliver dyrere at sælge din bolig

Det er blevet dyrere at slippe for ansvar ved et boligsalg. Siden 1. maj skal man også betale for en elinstallationsrapport.

BOLIG

Boligsælgere skal nu vænne sig til en ny såkaldt huseftersynsordning. Den største ændring er, at du som sælger ved siden af tilstandsrapporten også skal udfærdige en elinstallationsrapport for at undslå dig ansvaret for eventuelle fejl og skader på boligen.

Ifølge konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikrings oplysningen kommer ændringerne, fordi lovgiverne gerne vil sikre køberne bedre vilkår. Fra 2013 er fugtskader således også omfattet af huseftersynsordningen.

Men i første omgang gælder det kun elinstallationer. Landets ejendomsmæglere forudser, at de nye regler vil få betydning for, hvem der finder det besværet værd at lave de ret dyre tilstands- og elinstallationsrapporter.

»Vi frygter, at det kan få nogle sælgere til at fravælge tilstands- og elinstallationsrapporten. Hvis de ved, at deres hus er i orden, så vil de måske hellere leve med det 10-årige ansvar, der følger med et fravalg,« siger Steen Winther-Petersen, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

I alt koster det cirka 2.000 kroner for en elinstallationsrapport afhængigt af boligens størrelse og byggeår. Men selv om alt er på plads med rapporter og ejerskifteforsikring, er du som køber ikke sikret imod negative overraskelser.

Rapporterne beskriver nemlig kun de ekstraordinære fejl. For eksempel må et 100 år gammelt hus forventes at døje med fugt i en eventuel kælder, og den slags fejl fremgår ikke af tilstandsrapporten.

»Køberne tror, at ejerskifteforsikringen dækker alt. Men den dækker kun det, der er beskrevet i tilstandsrapporten,« siger Riccardo Krogh Pescatori.

Det koster den nye rapport

Prisen for en elinstallationsrapport er afhængig af antallet af kvadretmeter og boligens byggeår.
Boligens størrelse Bygget før 2001 Bygget efter 2001
Under 100 m2 1,952 kr. 1,577 kr.
100-199 m2 2,577 kr. 2,077 kr.
200-299 m2 3,327 kr. 2,702 kr.

Kilde: Forsikringsoplysningen.

Tags

Anbefalede artikler