Det betyder den nye boligskatteaftale for dig

Der er langt om længe indgået en ny politisk aftale om dine boligskatter. Ifølge en boligøkonom er aftalen en gevinst for alle både nuværende og kommende boligejere.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

”Det er en aftale, der generelt er god. Simpelthen,” siger direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegren.

”For nuværende boligejere er skattestoppet fjernet uden at crashe boligmarkedet. Det er gjort ved at give en skatterabat, der er en genistreg,” siger han og henviser til, at ingen boligejere fra 2021 opleve en skattestigning.

Dyr aftale

Til gengæld er det også en dyr aftale. Den koster statskassen mange milliarder kroner, siger politikerne selv.

”De danske boligejere kommer samlet set til at betale knap 28 mia. kr. mindre i samlede boligskatter frem mod 2025. Det er både mindre, end de ville have gjort, hvis systemet havde fortsat, og det er oven i købet mindre, end de gør i dag,” siger Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Aftalen skaber ro på markedet

Den nye aftale skaber ro hos boligkøbere og -sælgere, mener relationschef i Home, Mads Ellegaard.

”Nu er der en afklaring efter flere års tilløb, og det betyder, at køber og sælger ved, hvad de skal forholde sig til,” siger han i en pressemeddelelse.

De største vindere er boligejere uden for byerne

Selv om alle ifølge Curt Liliegren lukrerer på den nye boligskatteaftale, er den bedre for nogle end for andre.

De største vindere er boligejere uden for de store byer.

”De opnår en decideret skattelettelse, og det er meget vigtigt at notere sig. Fra 2021 koster det mindre i skat at bo i hus uden for de store byer, og det kan få priserne til at stige med 10-15 pct. Den effekt vil måske allerede begynde at indtræffe nu,” siger Curt Liliegren.

Ejerlejligheder falder drastisk i pris

Har du købt en ejerlejlighed i de største byer, har du nok også oplevet en stor værdistigning. Den nye aftale kommer nok til at tage toppen af den stigning, vurderer Curt Liliegren.

”Ejerne af ejerlejligheder i de store byer er mindre vindere af boligskatteaftalen. De vil opleve prisfald på 5-10 pct.,” siger han.

”Priserne falder, fordi den store skatterabat, de får med aftalen, ikke kommer nye købere til gode.”

Skal du købe før eller efter 2021?

Skal du så købe før eller efter, aftalen træder i kraft i 2021?

”Det kommer an på, hvad du vil købe. Er det et hus, kan du være ligeglad, fordi rabatten er så lille,” siger Curt Liliegren.

”Det er rabatten, du skal holde øje med, den betyder noget,” siger han.

Når skatterabatten er lille, påvirker den nemlig ikke handelsprisen væsentligt. Med lejligheder er det noget andet.

”Køber du lejlighed i 2020 eller før, så får du skatterabat fra nu og til dommedag, men sælger du efter 2021, taber du til gengæld ca. 10 pct. i værdien af din bolig,” siger Curt Liliegren.

Hvis du sidder i din bolig i mange år, kan det godt betale sig at købe, fordi rabatten med tiden bliver mere værd end værditabet.

Her er hovedpunkterne i den nye aftale

· Du kommer ikke til at betale mere i boligskat, end du gør 1. januar 2021, hvor boligaftalen træder i kraft, så længe du bliver boende i den samme bolig. Det fastslår Finansministeriet.

· For seks af ti boligejere falder boligskatten. Er du blandt de resterende 40 pct. af danskerne, kan du indefryse den øgede beskatning, så den først skal betales, når du sælger din bolig.

· I 2018-2020 kan du kun indefryse stigninger i grundskylden. Fra 2021 kan du indefryse alle nominelle stigninger, oplyser Finansministeriet.

· Du bliver beskattet af 80 pct. af din boligs værdi. Er den offentlige vurdering af din bolig 1,5 mio. kr., beskattes du således af de 1,2 mio. kr. og ikke af de resterende 300.000 kr.

· Du beskattes med 1,4 pct. af al boligværdi over 7,5 mio. kr. Er dit hus offentligt vurderet til at være 10 mio. kr. værd, betaler du dermed 1,4 pct. af 2,5 mio. kr., svarende til 35.000 kr. om året. Det er ifølge Curt Liliegren mindre end i dag. Denne skat kan også indefryses, til du sælger boligen.

· Den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes til 0,55 pct.

· De nye skattesatser træder i kraft i 2021. I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler, oplyser Finansministeriet.

 

Tags

Anbefalede artikler