Derfor skal du vælge et fastforrentet boliglån

Faste renter giver stabilitet i hverdagen og en god nattesøvn.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Interessen for lån fra de danske realkreditinstitutter er stor. Tal fra Realkreditrådet viser, at 21.702 danske boligejere og virksomheder fik lånetilbud i august. Det er det højeste antal tilbud sammenlignet med samme måned de seneste seks år.

Den lave rente gør, at det kan være en idé at omlægge dit boliglån til et billigere, men da mulighederne for lånetilbud er mange, kan det være svært at vælge det lån, der passer bedst til dig.

Med renten på så lavt et niveau som nu, er boliglånet med den variable rente billigere end det fastforrentede realkreditlån. Men sigter du efter stabilitet i din økonomi, vil det fastforrentede lån være vejen frem for dig.

Lidt dyrere lån, mere ro i maven

Da dit fastforrentede lån ikke er afhængigt af renteudsving, ved du, hvor meget du skal betale i husleje i den tid, som lånet løber. Eneste ændring kan komme, hvis realkreditinstituttet hæver eller sænker bidragssatsen, der er et gebyr, som du betaler til realkreditinstituttet for at have boliglånet. Bidragssatsen er altså ikke en rente. 

I 2015 betalte danskere med realkreditlån 15 mia. kroner i bidragssatser. Gennem de senere år har realkreditinstitutterne hævet bidragssatserne på de variable flekslån, så de prismæssigt nærmer sig de fastforrentede obligationslån.

Mulighed for afdragsfrihed

Under normale omstændigheder vil du med et fastforrentet obligationslån kunne låne op til 80 pct. af værdien på din ejerbolig. De resterende 20 pct. skal du finansiere enten gennem et dyrere banklån eller din opsparing. Ved det fastforrentede obligationslån har du mulighed for at have op til ti år med afdragsfrihed, hvor du kun betaler renterne og bidrag, hvorfor du vil kunne barbere af på det eventuelle banklån. På denne type lån kan du vælge afdragsfriheden til - så længe den afdragsfrie periode ikke bliver længere end ti år. Det betyder, at har du brug for lidt ekstra penge, kan du f.eks. tage et år på afdragsfrihed.

Fornuftigt at spekulere

Det fastforrentede obligationslån giver mulighed for, at du til hver en tid kan indfri lånet og optage et nyt og bedre lån. I fagsprog hedder det 'konvertering', og konverterer du på de rigtige tidspunkter, vil det påvirke din økonomi den retning, som du ønsker. Stiger renten, kan du omlægge dit lån til en højere obligationsrente, hvilket vil sænke restgælden. Falder renten derimod, kan du konvertere dit lån til en lavere rente. Dermed vil du skylde flere penge væk, men samtidig få en lavere månedlig ydelse. Når du omlægger et fastforrentet obligationslån, bliver en eventuel kursgevinst ikke beskattet. 

Tags

Anbefalede artikler