Har du også set dig blind på fast rente?

For tiden kan du sikre dig en lav, fast rente i mange år fremover. Det tilbud har mange danskere taget imod, men måske passer en anden løsning bedre til dig. Det handler om dit temperament, siger en uvildig realkreditekspert.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Danskerne foretrækker de fastforrentede lån. Det skriver Realkreditrådet, som er realkreditinstitutternes brancheorganisation, i en pressemeddelelse. 

Du kan lige nu få et boliglån med en løbetid på 30 år og en fast rente på 2 pct. Dermed koster renterne dig det første år 20.000 kr., hvis du låner en mio. kr.

Vær dog opmærksom på, at renter på boliglån sikrer dig et skattefradrag, så dine reelle omkostninger er lavere end 20.000 kr.

I 3. kvartal af 2016 var næsten to tredjedele af bruttoudlånet til boligejerne fastforrentet, og dermed er det også den mest anvendte låntype

”De lange renter er generelt faldet gennem 2016, og kursen på obligationerne bag 2 pct. fastforrentede obligationer er attraktiv. Det har fået låntagerne til at vælge fastforrentede lån”, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Men vil det sige, at flertallet af boligejerne har fat i den lange ende, når de vælger realkreditlånet med lang løbetid og fast rente? 

”Det hele kommer an på en samlet risikovurdering samt et spørgsmål om låntagers temperament”, siger Anders Valdemar Juhl, uvildig økonomisk rådgiver og stifter af Uvildigraad.

Han kan dog sagtens forstå, hvorfor mange danskere vælger et fastforrentet lån,  og ser også nogle åbenlyse fordele ved det.

”Flere og flere boligejere har omlagt deres lån til fastrente i den seneste periode, hvilket også giver god mening. Husk på, at der ligger store potentielle konverteringsgevinster ved fastforrentet lån, når renten går op og ned. Det kan få stor indflydelse på den samlede økonomi, hvis disse konverteringsgevinster bliver et vigtigt supplement til den samlede pensionsplan”.

Anders Valdemar Juhl kender dog til mange tilfælde, hvor en kombination af de to typer realkreditlån, flekslån og fastforrentet lån, har været den foretrukne model. Den fastforrentede del af dit realkreditlån sikrer dig mod store kursudsving, mens du samtidig scorer en gevinst på din flekslåndel, så længe rentesatsen er lavere end 2 pct.  

Tags

Anbefalede artikler