Danskerne ignorerer billige boliglån

Danskerne er blevet klart mere tilbageholdende, når det gælder nye lån. Dette selvom renterne er faldet markant.

BOLIG

Danske boligejere har i de første ti måneder af 2009 fået skåret 800 millioner kroner af deres renteudgifter.

I oktober beløb husholdningerne samlede renteudgifter på realkreditlån sig til 6,9 mia. kr., mens udgifterne ved udgangen af 2008 var 7,7 mia. kr., viser tal fra Danmarks Nationalbank.

De lavere renteudgifter er en realitet, selvom boligejerne i samme periode har øget deres gæld til realkreditinstitutterne med 42 mia. kr.

“De faldende renter gennem hele 2009 letter mere og mere danskernes økonomi. Og så har rigtig mange boligejere jo stadig til gode at mærke effekten af de faldende renter på de rentetilpasningslån, som skal rentetilpasses i december,” siger direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.

Danskerne holder igen

Selv om det er blevet billigere at låne, holder danskerne sig alligevel tilbage med nye lån. Især hos bankerne – hvilket også hænger sammen med, at det er blevet vanskeligere at låne.

Siden årene 2005-2007, der var præget af optimisme og højkonjunktur, er danskernes gældsættelse faldet markant.

Mellem 2005 og 2007 steg gælden til både realkreditinstitutter og banker med 170 milliarder kroner om året, mens danskernes gæld kun er steget med 24 mia. kr. i de første ti måneder af 2009.

De 24 mia. kr. dækker over en forøgelse af gælden til realkreditinstitutterne med de nævnte 42 mia. kr., mens pengeinstitutternes udlån er faldet med 18 mia. kr.

I dag har de danske husholdninger alt i alt en samlet gæld på 1.760 milliarder kroner hos penge- og realkreditinstitutterne – hvilket svarer til, at hver dansker over 18 år skylder 412.000 kroner.

Eksterne links:
Realkreditrådet: Danskerne låner markant mindre
Nationalbanken: Fortsat fald i renten på udlån til private
Realkreditrådet: Boligejerne får luft i økonomien af faldende renteudgifter

 

Tags

Anbefalede artikler