Danskerne flytter fra storbyerne

Flytter danskerne til eller fra storbyerne, og betyder det for boligmarkedet?

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Tendensen med at danskerne flokkes mod de store byer er slut. Det viser en ny undersøgelse foretaget af fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der er har en ph.d. i statskundskab og postdoctorate studier fra Stanford University.

"Danskerne har i en længere periode generelt søgt mod storbyerne, men det er begyndt at vende nu. I fremtiden vil vi se en stigende fraflytning fra storbyerne, eksempelvis unge familier og førstegangskøbere, der gerne vil have et hus, men ikke kan følge med prisniveauet i Aarhus og København," siger Jesper Bo Jensen.

Danskerne flytter, men alligevel er der ikke kommet færre beboere i de store byer. Forklaringen er, at indvandring og fødsler i øjeblikket holder befolkningstallet oppe i byerne, selv om danskerne er begyndt at flytte væk.

”Helt generelt er det altså ikke tilflytning, men decideret invandring samt fødsler, der holder det københavnske befolkningstal oppe. Faktisk tæller tilflytning under 10 pct. af tilstrømningen," siger Jesper Bo Jensen, der forklarer at indvandring og fødsler udgør lidt mere end 90 pct..

Fremtidsforskeren fortæller, at man allerede i år vil se Aarhus få en nettofraflytning, mens nettotilflytningen i København vil være ikke eksisterende.

Distingveringen mellem danskernes tilflytning til byerne og indvandring og fødsler har fået nogle medier til at konkludere, at befolkningstallet i de store byer vil vokse eksplosivt i de kommende år, men det afviser Jesper Bo Jensen.

Kan ramme lejlighedsmarkedet

Ifølge Jesper Bo Jensen, har man endnu kun set starten på tendensen, og han forudser, at flere vil fraflytte byerne i fremtiden.

"Vi vil højst sandsynlig se en mere afdæmpet udvikling på lejlighedsmarkedet, som ellers er buldret derudaf i storbyerne de seneste år. Fremadrettet vil det i højere grad være parcelhusene, der kan opleve prishop, hvilket vil tvinge flere til at søge længere væk, hvis de skal have råd til et hus," siger Jesper Bo Jensen.

Tags

Anbefalede artikler