Bytteforholdet mellem ejerlejligheder og parcelhuse topper

Går du med tankerne om at skifte storbyslejligheden ud med et parcelhus, kan det være nu, at du skal gøre alvor af dine overvejelser. Læs hvorfor.

BOLIG

2015 har generelt været et godt år for det danske boligmarked. Især ejerlejlighedspriserne er steget gevaldigt, og selv om huspriserne også har haft pilen opad, er ejerlejlighederne steget så meget i pris, at bytteforholdet (på landsplan) mellem ejerlejligheder og parcelhuse nu er på sit højeste.

Det betyder også, at vi på nuværende tidspunkt har et bytteforhold, der er højere end før krisen. Bytteforholdet befinder sig således på knap 1,9 på landsplan. Det betyder, at du kan bytte din gennemsnitlige ejerlejlighed til et gennemsnitlig parcelhus, der er cirka 1,9 gange ejerlejlighedens størrelse, og dermed kan du få flere kvadratmeter for pengene. Historisk har det gennemsnitlige bytteforhold ligget på omkring 1,5.

Det er ingen hemmelighed, at priserne er steget mest i storbyerne. Ejer du således en lejlighed i en af storbyerne, men inderst inde gerne vil ud og have græs under fødderne, kan det være, at det er nu, du skal slå til.

Hvor skal man søge hen?

Når lejligheden skal byttes ud med drømmehuset, kan det være svært at gennemskue, hvor du skal søge hen for at få flest kvadratmeter for pengene. Derudover skal der selvfølgelig også tages højde for transportomkostninger i forbindelse med arbejde, institutionspriser, venner osv., når beslutningen skal træffes.

BRFkredit har kigget på bytteforholdet mellem storbylejligheder i de danske storbyer og parcel- og rækkehuse i udvalgte byer i de forskellige dele af landet. Dvs. bytteforholdet fra en københavner-lejlighed til et parcelhus i udvalgte kommuner på Sjælland, fra en lejlighed i Aarhus eller Aalborg til hus i udvalgte kommuner i Jylland og sidst men ikke mindst fra en lejlighed i Odense til hus og have i de fynske provinser.

Ejer du for eksempel en lejlighed i Københavns kommune, kan du sælge denne og købe et hus med beliggenhed i Glostrup kommune og få 1,5 gange flere kvadratmeter for pengene. Dvs. sælger du eksempelvis din lejlighed på 80 kvadratmeter i København, kan du i gennemsnit købe et parcel- og rækkehus i Glostrup kommune på godt 120 kvadratmeter.

Bor du i stedet i smilets by Aarhus, i en 70 kvadratmeter stor lejlighed, kan du eksempelvis sælge din lejlighed til fordel for et hus beliggende i Silkeborg kommune på godt 160 kvadratmeter.

Beregningerne er baseret på kvadratmeterpriser for 3. kvartal 2015. I beregningerne er der ikke taget højde for omkostningerne ved at sælge og købe en bolig, hvilket naturligvis kan påvirke antallet af kvadratmeter.

Overvejer du at investere i en bolig, skal det først og fremmest være, fordi du har et behov her og nu, samt at det kan hænge sammen økonomisk. Men når det er sagt, er timing også et vigtigt element i forbindelse med boligkøb, og lige pt. kan drømmen om hus og have væk fra storbyen muligvis opfyldes med fordelagtighed.

Tags

Anbefalede artikler