Brug lejeloven som våben

Ophæv tidsbegrænsningen, få nedsat din leje, og slip billigere, når du flytter. Vi viser dig, hvordan du udnytter din lejekontrakt og bruger lejeloven som våben.

BOLIG

Lejekontrakten er tidsbegrænset, din husleje stiger automatisk hvert år, og ud lejeren kan opsige dig uden varsel, hvis der kommer en køber til lejligheden.

Kreativiteten blomstrer, når du modtager en lejekontrakt fra en privat ud lejer. Men en lang række af de krav og vilkår, som bliver mere og mere udbredte, behøver du som lejer slet ikke at følge. Uanset hvad du har skrevet under på i lejekontrakten, kan du på de vigtigste punkter aldrig stilles dårligere, end lejeloven siger.

Ugyldige tidsbegrænsninger

Lejelovens to mest værdifulde muligheder for dig som lejer er nedsættelse af husleje og op hævelse af en tidsbegrænsning. Klager til huslejenævnet over for høj husleje og tilbagebetaling af mange tusinde kroner har de fleste efterhånden hørt om. Men at langt størstedelen af de lejere, som bor på en tidsbegrænset lejekontrakt, kan få ophævet tidsbegrænsningen, kommer nok bag på flere.

Lav leje i al evighed

Et tænkt eksempel på hvor stor betydning, lejeloven kan få for din privatøkonomi, er, at du lejer en ikke-moderniseret lejlighed i det indre København på 90 kvadratmeter. Huslejen er på 10.000 kroner. Udlejer vil helst have boligen solgt, men kan ikke komme af med den til en ordentlig pris, og derfor er lejemålet tidsbegrænset til to år. Så kan udlejeren sælge derefter.

Når du har underskrevet vilkårene, klager du til huslejenævnet, som formentlig vil nedsætte lejen til 4.000-5.000 kroner. Derefter tager du sagen til boligretten, hvor tidsbegrænsningen vil blive ophævet. En tidsbegrænsning kræver nemlig en særlig begrundelse. Flere domme har vist, at ønsket om at sælge på et senere tidspunkt ikke bliver godkendt som en særlig begrundelse.

Dermed har du en stor, billig lejlighed på en ikke tidsbegrænset lejekontrakt – men også med en vis sandsynlighed en ruineret privat udlejer.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display