Brian M. vil bevare risikable andelslån

Op til andelsboligforeningerne at tænke sig om, når de optager lån, mener ministeren. Socialdemokraterne vil afskaffe de farlige lånetyper.

BOLIG

Fremtiden ser dyster ud for de mange andelsboligforeninger, der har valgt at optage risikable lån. Omkring 15.000 andelshavere bor nu i andelsboligforeninger, som er truet af konkurs.

Men økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil ikke tage ansvaret for den kedelige situation. Han afviser også at forbyde de risikofyldte trappelån og swap-lån.

Det var udmeldingen på et samråd i boligudvalget idag, hvor Socialdemokraternes boligordfører, Thomas Jensen, havde indkaldt ministeren til at få placeret et politisk ansvar for de giftige andelsboliglån.

“Der er ingen tvivl om, at trappelån og swap-lån tilhører en risikabel lånekategori, men derfor skal de ikke forbydes,” siger ministeren.

Han henviser til, at der er indført risikomærkning af lånetyper for at skabe større klarhed. De omtalte lån er mærket med rødt, og man skal ifølge ministeren tænke sig godt om før man optager denne type lån.

“Andelsboligforeningerne har selv ansvaret for at beslutte, hvilken type lån, de vælger at optage,” understreger Brian Mikkelsen.

Han vil ikke personligt forholde sig til de mange andelsboligforeninger og andelshavere, der nu sidder i saksen efter at de i de fede år fra 2005-2007 har valgt en låneform, som nu giver problemer.

“Det er den samme ærgerlige situation, som hundredtusindvis af boligejere sidder i her efter krisen,” siger ministeren.

Men den udmelding stiller boligordfører fra Socialdemokraterne, Thomas Jensen, sig ikke tilfreds med. Boligordføreren henviser til, at selveste nationalbankdirektøren, Nils Bernstein, tidligere har anbefalet at afskaffe de omtalte lån, da forbrugerne ikke kan gennemskue risiciene.

“Nationalbankdirektøren har rigtigt sagt, at denne lånetype er uforenelig med selve tanken om andelsboligen,” siger Thomas Jensen, “derfor er det meget overraskende, at ministeren idag er uenig med nationalbankdirektøren”.

En lav rente i starten af lånets løbetid har gjort de omtalte lån attraktive for især nye andelsboligforeninger. Men problemet indtræffer, når så renten stiger i løbet af årene.

“Mange andelsforeninger er truet af konkurs, fordi der er tilbudt en låneform, som simpelthen gør, at man ikke har kunnet vurdere konsekvenserne af de økonomiske dispositioner, man har lavet”, siger Thomas Jensen.

“Derfor er der nu en masse andelshavere, som nu er stavnsbundet i deres boliger, og nogle er tvunget til at gå fra hus og hjem”.

Den socialdemokratiske boligordfører er desuden meget skeptisk over for, at kreditinstitutterne har levet op til deres ansvar for at rådgive andelsboligforeningerne tilstrækkeligt om risiciene ved de forskellige lånetyper.

Men den køber Brian Mikkelsen ikke.

“Hvis man mener, at man ikke er blevet rådgivet korrekt om risiciene ved låneformen har man mulighed for at klage til pengeinstitutankenævnet”, siger ministeren.

Tags

Anbefalede artikler