Bør jeg energiforbedre mit hus?

Se her, hvordan du nemt sparer 50.000 kr på varmeregningen over en 10-årig periode.

BOLIG

"I takt med at renterne, og dermed udgifterne til boligfinansieringen, er faldet, er der flere boligejere, som har rettet blikket mod de øvrige omkostninger, der er ved at holde en bolig", fortæller seniorøkonom i BRFkredit Mette Bjarnholt. "Det er især energiomkostningerne der er kommet i søgelyset. De faldende renter gør energiforbedringer mere rentable end for blot få år siden, og samtidigt er energipriserne stigende", forklarer hun.

Hvis man ønsker at finde ud af, hvilke muligheder man har for at skrue ned for energiforbruget kan man få hjælp gennem Energistyrelsen.

"Vil man vide, hvordan man bedst kan spare på energi, bør man få hjælp af en professionel. Ved en gennemgang af boligen sammen med f.eks. en af Energistyrelsens BedreBolig-rådgivere vil man ikke blot få kortlagt boligens energimæssige stand, men også få hjælp til mulige energimæssige forbedringer og ikke mindst hjælp til at prioritere disse", siger Mette Bjarnholt.

Selv om der kan være mange penge at spare ved at gennemgå sin bolig med de energirigtige briller på, bør man holde omkostninger til forbedringer op mod besparelsen.

Et typisk enfamiliehus i Danmark er energimærket D. Vælger man at energiforbedre det, så det i stedet bliver C-mærket, og antager man, at der er tale om et 140 m2 hus opvarmet med fjernvarme, vil det betyde en besparelse i omegnen af 4.500 kr. årligt, fortæller seniorøkonomen. Har man de økonomiske briller på, må omkostningerne til energiforbedringerne, således ikke overstige 4.500 kr. om året.

Der kan dog være andre fordele som gør en energirenovering af boligen attraktiv, til trods for at besparelsen er mindre end omkostningerne.

"Der kan være andre omstændigheder, der gør en energiforbedring fordelagtigt til trods for at udgifterne til at forbedre boligen overstiger besparelsen. Det er f.eks. miljøforbedringer, bedre indeklima og øget markedsværdi af boligen, omstændigheder som typisk er svære at værdisætte. Inden projektet søsættes bør man således overveje, om man er villig til at dække det økonomiske tab, der eventuelt opstår i kølvandet på forbedringerne", udtaler seniorøkonomen.

Har man et energiforbedrende projekt i støbeskeen, kan der være en økonomisk gevinst ved at handle hurtigt.

"På det seneste har renten taget endnu et dyk nedad. Det betyder, at man netop nu kan finansiere sine energiforbedringer med en fast rente i 10 år på kun 1 pct.", fortæller Mette Bjarnholt. Dertil kommer, at det frem til årsskiftet fortsat er muligt at få tilskud fra staten gennem den såkaldte BoligJobordning. Det betyder, at man har mulighed for at få fradrag for lønudgifter på op til 15.000 kr. per person i husstanden, som er over 18 år. Skatteværdien af fradraget er dog noget mindre

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display