Boligudsigt: Sø er dyrere end hav

Du får lov til at betale for udsigten til bølgeskvulp og lange horisonter, men det er endnu dyrere at købe bolig med udsigt til rolige, blanke søer. Spar mange penge ved at købe hus i anden parket til de flotte udsigter eller ved at vælge skoven som nabo.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Der er så dejligt… ved vandet!

Danskerne betaler gerne mange penge for at bo tæt på vand, og de betaler lidt flere for udsigten til en smuk sø, end de gør for udsigten til havet.

Kvadratmeterprisen for en bolig ved f. eks. de smukke Silkeborgsøer vil i gennemsnit koste dig 2100 kr. mere end et havhus. Det viser beregninger fra boligsiden.dk.

Eksklusiv beliggenhed trækker op

”De få huse, der ligger ved søbredden i Danmark, ligger i nogle meget eksklusive områder ved f.eks. Silkeborgsøerne, der også er nær byen, og her trækkes prisen op på alle parametre,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.

Det relativt lave udbud kombineret med eksklusiv beliggenhed er altså blandt hovedårsagerne til de høje priser. Du kan også finde endog rigtig dyre huse, hvor havudsigten trækker op, men der findes til gengæld også mange huse landet over, som ligger langt fra større byer, og der kan du få mere havudsigt for pengene.

”Danmark har en meget lang kystlinje, og der er en del villaer, der ligger helt tæt på kysten, men i mere afsidesliggende egne af kongeriget. Her trækker havudsigten op, men beliggenheden langt fra en større by trækker ned,” siger Birgit Daetz.

En kvadratmeter hus med sø-udsigt koster i gennemsnit 28.300 kr. mod en kyst-pris på 26.200 kr. Gennemsnitsprisen – uanset udsigt – koster 12.300 kr. pr kvm.

Skoven og anden række er meget billigere

Hvis du har besluttet dig for, at der skal være noget yndigt at se på, når du går søndagstur, så køb hus ved skoven, hvis du vil gøre en god handel. En villa, der ligger mindre end 100 meter fra skovbrynet, koster cirka halvt så lidt som de dyre udsigter til vand.

Insisterer du på, at vandet skal ligge lige om hjørnet, kan du med økonomisk fordel søge mod anden parket, hvor kvadratmeterprisen daler med ca. 10.000 kr., når dit hus ikke ligger inden for 100 meter, men mellem 100 til 200 meter fra sø eller hav.

Et hus på 140 kvm. koster i gennemsnit:

  • 3.962.000 kr. tæt på en sø
  • 3.668.000 kr. tæt på hav
  • 2.086.000 kr. tæt på skov
  • 1.722.000 kr. når udsigten ikke tages i betragtning

    Kilde: boligsiden.dk

Tags

Anbefalede artikler