Boligsøgning

Planlægger du at købe hus, lejlighed eller et sommerhus? Første skridt er at læse en masse boligannoncer, så du får et indtryk af, hvad du har råd til, og en ide om, hvor du kunne tænke dig at bo.

BOLIG

Boliger sættes til salg mange forskellige steder, men aviserne er et godt sted at starte, fordi det er let at skimme et stort antal boliger på kort tid. Annoncerne i de store landsdækkende aviser er efterhånden begrænset til Berlingske Tidende, der har de fleste annoncer med boliger til salg på Sjælland, og Jyllands-Posten, der sidder på det jyske marked. Det er dog ofte en langt bedre ide at kigge i de lokale eller regionale aviser – især de gratis ugeaviser er spækket med boligannoncer fra de lokale mæglere – og det er ofte her, at boligannoncerne først bliver offentliggjort.

Du kan også benytte dig af tekst-tv, men det er langt lettere at gå på internettet, hvor alle mæglere er repræsenterede. Du behøver ikke kigge alle mæglernes hjemmesider igennem, når du leder efter bolig. Det store overblik gemmer sig på én hjemmeside: www.boligsiden.dk

Boligsiden.dk ejes af Dansk Ejendomsmæglerforening, og alle professionelle udbydere (mæglere, advokater m.fl.) kan benytte siden. I praksis er det mest ejendomsmæglerne, der bruger den. Der er ingen regler for, hvornår en mægler skal lægge en bolig ud på hjemmesiden, men det sker ofte, når sagen oprettes hos mægleren, eller kort efter at boligen har været annonceret i aviserne.

Boligadvokaterne har deres egen hjemmeside: www.bolighandel.dk, hvor deres medlemmer kan tilbyde boliger til salg.

Køberkartotek

Når du har fået indsnævret det område, du søger bolig i, er det en god idé at besøge de lokale mæglere, præsentere dem for dine ønsker og blive registreret i deres køberkartotek. Et køberkartotek er en liste over boligsøgende – med angivelse af behov og prisniveau. Du – og andre med nogenlunde samme behov som dig – vil blive kontaktet, når mægleren får en bolig til salg, der svarer til dine ønsker.

Hvis mægleren har den rigtige køber i sit kartotek, burde der kunne handles hurtigt. Men hvis det er i et attraktivt område, kan mægler og sælger have interesse i, at ejendommen bliver udbudt gennem så mange kanaler som muligt for at opnå den bedste pris. Derfor er du ikke automatisk sikret ved at stå i mæglernes køberkartoteker. Du kan heller ikke være sikker på, at de husker dig. Det kører ikke lige professionelt alle steder, så du skal hele tiden holde dig ajour med udbuddet.

Søgebreve

En tredje mulighed er at lægge søgebreve i de enkelte husstandes postkasser, hvis du for eksempel er interesseret i at bo i et helt bestemt kvarter – især hvis det er attraktive boliger, der bliver solgt i stort set samme øjeblik, de bliver annonceret.

Tags

Anbefalede artikler