Boligskandale: Kort guide til boligejere med MgO-plader

Private boligejere skal handle hurtigt, hvis boligen er bygget med magnesiumholdige plader.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

En ny boligskandale for private boligejere er under opsejling. Boliger, hvor der er brugt plader med magnesium – såkaldte MgO-plader – kan få store konstruktionsskader, og som boligejer gælder det om at handle hurtigt. Ikke kun på grund af skaderne, der kan opstå, men i højere grad fordi, at plade-leverandørernes produktansvarsforskring har en øvre grænse. Og med den mængde sager, der kan komme i løbet af de næste måneder, vil der ikke være penge nok til, at alle kan få dækning.

Mens de professionelle bygherrer blev advaret allerede i foråret af Byggeskadefonden, er der imidlertid ikke nogen, der har advaret de private. De skal nu selv på opdagelse efter MgO-plader og anmelde en evt. sag til deres forsikringsselskaber, entreprenører eller leverandører – hurtigst muligt.

Nybyggeri i risikozonen
De fugtsugende MgO-plader er blevet brugt til nybyggeri i flere år - og i stort omfang fra 2010 og frem. Enkelte sager strækker sig tilbage til 2007 og 2008. Pladerne kan også findes i eksempelvis ejerlejligheder, der har fået renoveret facader for nylig.

Mange boligejere ved imidlertid slet ikke, at deres huse kan indeholde MgO-plader i konstruktionen. Byggeskadefonden har fundet knap 20.000 almene boliger, hvor der er brugt MgO-plader, og de konsulenter, der arbejder for fonden vurderer, at pladerne kan være lige så udbredt indenfor det private og offentlige byggeri.

Ifølge Ole Bønnelycke, sekretariatschef i Byggeskadefonden, er det på høje tid, at også de private boligejere bliver gjort opmærksomme på problemet.

MgO-plader: Sådan skal du gøre
Guiden er lavet i samarbejde med Byggeskadefonden. Den oprindelige guide er henvendt til professionelle, men kan ifølge sekretariatschef Ole Bønnelycke også vejlede private boligejere.

  1. Du bør straks tage kontakt til din entreprenør eller leverandør for at finde ud af, om der er eller vil blive brugt MgO-plader i facader eller lign. Hvis det er tilfældet, bør du gøre følgende, afhængig af hvor langt du er med byggeriet:
  2. Har du opdaget fejlen i tide, så sørg for at ændre byggeprojektet, så der bruges andre plader uden magnesium.
  3. Er der allerede brugt MgO-plader til noget af byggeriet, så sørg for at resten af byggeriet færdiggøres med plader uden magnesium.
  4. Reklamér hurtigst muligt overfor din entreprenør eller leverandør over de allerede indbyggede MgO-plader.

Tags

Anbefalede artikler