Boligsælgerne vænner sig til prisfald

Nye tal fra Realkreditrådet viser en voldsom stigning i antallet af boliger til salg. Ifølge boligbranchens egen aktører skyldes de mange salgsopslag, at sælgerne er begyndt at se mere positivt på boligmarkedet – også selvom boligpriserne er faldende.

BOLIG

Spørger man bankerne og realkreditinstitutterne om de seneste måneders udmeldinger fra boligbranchen i Danmark, så er der ikke nogen tvivl; boligmarkedet er på vej mod bedre tider. Men samtidig kan det godt være svært at få øje på de gode nyheder. 2010 har nemlig ikke været et særlig godt år for boligmarkedet overhovedet.

De seneste fire måneder i træk har budt på prisfald på danske boliger, og kigger man på de danske huse, er priserne, ifølge ejendomsmæglerkæden Home, i gennemsnit faldet med 2,1 procent siden februar måned. Den samme tendens gælder desuden også for både lejlighederne og sommerhusene.

Priserne blev tålelige

Det er altså på baggrund af denne udvikling, at antallet af salgsopslag steg voldsomt i foråret, og ifølge de seneste tal fra Realkreditrådet i juni måned stort set nåede op på højde med rekorden fra april sidste år.

Alligevel har både Danske Bank, mæglerkæden Home og Realkreditrådet selv har i den forgangne uge brugt de nye tal fra boligudbudsstatistikken til at redegøre for en forbedring i det danske boligmarked. Ifølge Realkreditrådet vidner det høje antal boliger til salg nemlig om en stigende optimisme blandt de danske boligejere – en optimisme, har fået boligejerne til at øjne en god mulighed for at få huset solgt til en tålelig pris.

Flere handler i markedet

Ifølge vicedirektør i Realkreditrådet, Jan Knøsgaard, skyldes boligejernes nyfundne optimisme dog ikke blot en øget aktivitet på boligmarkedet, men en ændret opfattelse af de økonomiske realiteter. Det forklarer, ifølge ham, hvorfor sælgerne træder ind på markedet netop nu, efter det sidste halve års prisfald.

- Udviklingen i udbudsstatistikken hænger sammen med udviklingen i priserne. Alle i dag forventer jo et nedslag i prisen, når de køber en bolig, og der været en vis træghed fra sælgernes side, til at efterkomme den markedsstemning. Men på det seneste er der er sket nogle justeringer, som gør det nemmere at få boligerne solgt.

Men betyder de stigende antal boliger til salg i virkeligheden ikke, at der stadig er for få købere i markedet?

- Der har længe været mange boliger til salg, og i lang tid måtte vi konstatere, at liggetiden bare steg og steg. Nu kommer der flere boliger til salg, men liggetiden stiger ikke længere. Og det indikerer jo, at boligerne også bliver solgt.

Forsigtig optimisme

Og noget tyder på, at Jan Knøsgaard har fat i den lange ende. I juni måned blev der for første gang i tre år solgt mere end 5000 boliger på en måned, og samlet set har priserne på boligmarkedet bevæget sig opad siden bunden i 2009. Ifølge Danske Bank ligger boligpriserne netop nu oppe med 4,9 procent i forhold til bunden i maj sidste år, og ifølge tallene bliver et hus i hovedstadsområdet i øjeblikket solgt to måneder hurtigere, end på samme tid sidste år.

Alligevel er der, ifølge vicedirektøren, ingen grund til at overdrive optimismen.

- Udbudsstatistikken er en indikator, men det helt rigtige billede får vi jo først, når salgsstatistikken kommer ud sidst på måneden. Der er vel ikke nogen, der forventer en stor udvikling i øjeblikket, men vi tror på en stabilisering og så nogle svage stigninger, vurderer Jan Knøsgaard.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display