Boligsælgerne genvinder tålmodigheden

Der går længere og længere tid, inden boligsælgerne er villige til at sætte priserne ned, og når de gør det, er rabatten mindre end før. Til gengæld er de annoncerede priser lavere end for et år siden – hvis du altså vil bo i provinsen.

BOLIG


Det er blevet sværere at gøre det helt store kup, hvis du er på udkig efter en god bolighandel. I hvert fald hvis du leder efter en villa. For de danske villasælgere er igen begyndt at tro på boligmarkedet, og det betyder større tålmodighed blandt dem, der ellers ville være hurtige til at sætte prisen ned for at få sin bolig solgt.

Ifølge nye tal fra Boliga var liggetiden for en villa i Danmark, i september 171 dage inden det første prisnedslag blev en realitet. For et år siden tog det kun 146 dage før sælgerne satte prisen ned, altså knap en måned mindre.

Besparelserne svinder ind

Når sælgerne i dag sætter prisen ned, er rabatten også markant mindre end for et år siden. Rabatten ved det første prisnedslag er således faldet fra 6,7 procent i september sidste år til 5,9 procent i september i år.

Ifølge direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen vidner de nye tendenser om en reel forbedring af boligmarkedet i de seneste måneder.

<h3<”Der er stadig meget til salg, men der er mere bevægelse med flere handler og flere nye boliger bliver sat til salg. Boligsælgerne er væbnet med en større optimisme og tålmodighed, og derfor er de mindre tilbøjelige til at sætte prisen ned end sidste år,” forklarer Ane Arnth Jensen.

Mere aktivitet på markedet

Hos Boliga mener direktør Ricco Zuschlag også, at boligsælgernes nye tålmodighed skyldes tiltagende aktivitet på boligmarkedet.

”Folk er mere tilbageholdende med at sætte prisen ned i første hug, ligesom vi så det sidste år. Sidste år kom der ingen til fremvisningerne, og det gør der i år. I dag er der simpelthen flere, der får salgsopstillingen i hænderne, og det får sælgerne til at blive mere optimistiske,” forklarer han.

Ifølge Realkreditrådets udbudsstatistik er der da også væsentligt flere boliger til salg på boligmarkedet i øjeblikket, end for blot et år siden. De ekstra boliger findes i provinsen, hvor de annoncerede priser til gengæld er faldet en smule.

Den annoncerede pris for en gennemsnitlig villa på 140 kvadratmeter er således faldet med cirka 50.000 kr. på Jylland og Fyn i forhold til sidste år. Til gengæld går der altså længere tid, inden boligerne i provinsen bliver sat ned i pris – og solgt.

Hurtigst rabat i hovedstaden

Historien er dog en anden, hvis du shopper efter din nye villa i den modsatte ende af landet. Leder du i de pæne kvarterer nord for hovedstaden, kan du faktisk forvente, at rabatten sidder løst på sælgerne.

I Gentofte går det hurtigst med blot 73 dage i gennemsnit førend det første prisnedslag indfinder sig, skarpt forfulgt af Lyngby og Hørsholm. Og i modsætning til boligmarkedet i provinsen, er udbuddet af boliger i hovedstadsområdet faldet, imens de annoncerede priser er steget.

Ifølge Ricco Zuschlag skyldes det, at hovedstadsområdet fra begyndelsen har været voldsommere ramt af finanskrisen end provinsens boliger.

”Det er simpelthen naturens gang. Det er i Hovedstaden, at huspriserne stiger først. Det, vi har set igennem hele krisetiden, er, at provinserne ikke har været lige så følsomme overfor krisen som hovedstadsområdet.

Omvendt for lejlighederne

Samlet set peger statistikken i den rigtige retning, hvis du leder efter en god handel på markedet for ejerboliger. Her er størrelsen på den første rabat nemlig steget en smule, imens tiden du skal vente på prisnedslaget er faldet med fire dage.


GODE RÅD TIL KØBER OG SÆLGER:
Direktør Ricco Zuschlag fra www.boliga.dk giver gode råd til, hvordan køber og sælger får den bedste handel i det aktuelle boligmarked.

1. Gør det klart for dig selv, hvilken mindste pris du vil gå med til. Hvad er din smertegrænse? Hvis buddet kommer, kan du sælge til den pris – og være tilfreds.

2. Lad være med at være for optimistisk om din ønskede pris. Du må ikke tro, at du kan få den samme pris for din bolig, som du kunne i 2006.

3. Vær tålmodig. Antallet af bolighandler er stigende, og det betyder, at du med fordel kan se udviklingen an, inden du opgiver din ønskede pris.

1. En førstegangskøber står altså med gode kort på hånden qua de lave renter og de lave udbudspriser, så du behøver ikke at frygte for timingen lige nu.

2. Hvis du skal bo i din nye bolig i de næste tyve år er der aldrig noget dårligt tidspunkt at handle på. Så være velovervejet, vent til du har fundet den rigtige bolig til fremtiden.

3. Brug din sunde fornuft og lad være med at sætte dig i noget, der er for dyrt. Det var der mange, der gjorde, lige inden krisen begyndte.

4. Du skal ikke vente på, at sælger automatisk sætter prisen ned, men du kan med fordel tage en snak med mægleren, og ofte kan det godt betale sig at give mægleren et lavt bud.

5. Undersøg om boligen er sat ned i pris, og hvor længe den har været til salg. Med mæglerguiden på www.boliga.dk/maegler kan du også se, om mægleren, der sælger boligen, generelt er villig til at sætte sine boliger ned i pris. Er han det, kan du også forvente, at han vil være med til at snakke om prisen på netop din drømmebolig.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display