Boligpriser

Når prisen på en bolig skal fastsættes, gør en række faktorer sig gældende. Se her, hvordan du finder den bolig, der passer til din pengepung.

BOLIG

Boligens beliggenhed er i første omgang afgørende for boligens pris. Den voldsomme efterspørgsel på boliger omkring hovedstaden og de større byer skyldes især beliggenheden nær arbejdspladser og udbuddet af serviceydelser og kulturelle tilbud. Beliggenheden i et bestemt kvarter og i forhold til veje, jernbaner, hav og grønne områder spiller også ind i prisfastsættelsen.

Boligens alder, indretning og vedligeholdelsesmæssige stand påvirker også prisen. I de fleste tilfælde skal du betale en højere pris for en vedligeholdt og pæn ejendom. En bolig med en god planløsning er alt andet lige også mere attraktiv end en bolig, der er uhensigtsmæssigt indrettet. Alvorlige bemærkninger i tilstandsrapporten kan til gengæld presse prisen ned – lige som ulovlige installationer eller større konstruktioner, der kræver reparation eller udskiftning.

Finansiering

Boliger handles på kontantprisen, men det er reelt den månedlige husleje, der fastsætter prisen, fordi du som de fleste andre først og fremmest ser på, hvad du har råd til at sidde for om måneden. Huslejen afhænger i høj grad af prisen på boliglånet, der skal finansiere boligkøbet, og derfor afhænger boligprisen primært af den aktuelle markedsrente. De meget lave renter og nye, afdragsfrie lån har de senere år presset boligpriserne i vejret, fordi folk har fået råd til at bo i stadigt dyrere boliger.

Hvis renten på et tidspunkt stryger til vejrs, og dermed gør det væsentlige dyrere at låne penge, vil det ikke være mange, der har råd til at købe bolig til de nuværende priser. Det vil få efterspørgslen til at falde, og en generelt faldende efterspørgsel tvinger priserne ned, indtil markedet igen er i balance.

Du kan intet gøre ved markedsforholdene, men du kan påvirke prisen på boligen ved at gennemgå den grundigt og forhandle om prisen, hvis der er fejl og mangler.

Tags

Anbefalede artikler