Boligkrisen er afblæst

I år lægger stormen sig på boligmarkedet. Rentestigningerne er toppet, beskæftigelsen er i top, og skattelettelserne i år og næste år giver folk flere penge mellem hænderne. Og da priserne samtidig mange steder allerede er faldet kraftigt, er der sunde tegn på, at boligmarkedet er i klar bedring.

BOLIG

‘Side 1: Boligkrisen er afblæst’

Bunden på boligmarkedet er ved at være nået. Det er konklusionen på den store landsdækkende undersøgelse af forventningerne til boligpriserne, som vi har lavet blandt mæglerne i landets største uafhængige ejendomsmæglerkæde, EDC.

Flere end 200 vurderinger af det aktuelle boligmarked over hele landet ligger til grund for undersøgelsen, som dermed giver et meget detaljeret billede af stemningen på boligmarkedet. Meldingen fra ejendomsmæglerne er, at de økonomiske rammer for boligkøberne er i orden. Selv førstegangskøberne er så småt begyndt at melde sig på banen igen, lokket af de faldende priser. Udviklingen er dog stadig præget af store regionale forskelle og af forskellen mellem de forskellige boligtyper.

De økonomiske rammer for boligkøberne er i orden. Selv førstegangskøberne er begyndt at melde sig på banen igen.

København flader ud

I det indre København og Frederiksberg er priserne efterhånden blevet reguleret så meget ned, at nogle mæglere mener, at priserne allerede har ramt bunden, og at prisudviklingen vil være flad resten af året. Dog bemærkes det, at de dyre, usolgte projektlejligheder stadig mangler at blive reguleret tilstrækkelig ned i pris, mens de mindre lejligheder nu er faldet så meget i pris, at købere og sælgere har nærmet sig hinanden meget.

“Vore mægleres forventninger stemmer overens med, hvad vi kan aflæse på salgstallene. Salget af brugte ejerlejligheder i København har været i konstant bedring siden sommeren 2007, hvilket hænger sammen med, at det netop er her, at priserne er sat mest ned. Så her er der grundlag for spirende optimisme,” siger kommunikationschef i EDC-gruppen Jan Nordmann.

Stadig prisfald i vente i Storkøbenhavn

I forstadskommunerne til København mangler priserne stadig lige den sidste tilpasning, før sælgere og købere for alvor møder hinanden. Det gælder både i de lidt billigere vestlige og sydlige forstadskommuner og i de dyrere nordlige forstadskommuner.

Ikke mindst i rige kommuner som Gentofte har det knebet lidt med forståelsen hos sælgerne af nødvendigheden af at sætte udbudspriserne ned. Og her kan man stadig opleve huse, der »hænger« i markedet med helt urealistiske priser.

Det samme oplever man i store dele af segmentet for liebhaverboliger, hvor den generelle forventning også er, at priserne har behov for at tilpasse sig yderligere ned. Men de absolut allermest attraktive boliger behøver ikke at frygte noget, for der er stadig millionærer nok til netop det segment.

Sjælland skal lidt længere ned

Prisfaldene er også for længst begyndt at brede sig som ringe i vandet væk fra København. Men ifølge mæglerne er man her endnu ikke nået så langt i pristilpasningen som i hovedstadsområdet. Mæglerne i byer som Solrød, Køge og Roskilde melder om, at udbudspriserne stadig er for høje i forhold til køberinteressen, og at yderligere prisreduktion derfor må forventes.

Bevæger man sig endnu længere væk fra København til byer som Næstved, Holbæk, Helsingør og Frederikssund så er meldingerne mere optimistiske, idet der ventes svagt stigende priser. Og på Lolland og i Odsherred er mæglerne generelt også mere optimistiske på grund af udsigterne til henholdsvis Femern-forbindelsen og forbedret infrastruktur i form af den kommende motorvej/motortrafikvej, der er på vej.

‘Side 2: Boligkrisen er afblæst’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display