Boligejernes friværdi skrumper voldsomt

Boligejere har tabt en fjerdedel af deres friværdi på ét år.

BOLIG

Boligmarkedet er fortsat så presset i Danmark, at boligejeres friværdi er i frit fald.

I 2011 faldt friværdien ifølge Nykredit med 263 milliarder kroner, hvilket svarer til, at ejerboligerne er faldet 22 pct. i værdi på blot ét år, skriver Jyllands-Posten.

- Vi skal tilbage til perioden under finanskrisen i 2008-2009 for at finde et tilsvarende stort fald i friværdierne. Det er dermed det næststørste årlige fald i friværdierne siden 1981, selv når friværdierne måles på købekraften i forhold til forbrugerpriserne, siger seniorøkonom hos Nykredit, Jens Lieutenant Pedersen, til Jyllands-Posten.

Det store prisfald skyldes, at sælgerne går i panik, forklarer Jens Lieutenant Pedersen og peger på, at prisfaldet er størst i Nordsjælland, hvor den gennemsnitlige friværdi er faldet fra 2,6 millioner kroner til i starten af 2007 til 1,4 millioner kroner i slutningen af 2011.

- Når det er sagt, er det dog i forhold til resten af landet stadig langt den største friværdi pr. ejerbolig, som ligger gemt i Nordsjælland. Nordsjællænderne kan trods alt glæde sig over at have den mest velpolstrede friværdiformue, uddyber Jens Lieutenant Pedersen.

Til sammenligning har nordjyderne kun tabt 200.000 kroner i friværdi i samme periode, men til gengæld er den gennemsnitlige friværdi nu kun på tilsvarende 200.000 kroner.

Kilde: Jyllands-Posten

Tags

Anbefalede artikler