Boligejere kan rammes af ny lov

Ny lov afskaffer uvildige vurderinger fra landinspektører, hvilket kan ramme boligejere, lyder en advarsel

BOLIG

Nabokrige, hundredevis af retssager og butikscentre meget tæt på almindelige boligejere er nogle af de konsekvenser, som landinspektører frygter, at en ny lov vil medføre.

Landinspektører er beskikket af det offentlige og bestemmer, hvor linjen eller skellet går mellem to grunde. De har pligt til at vurdere skellet uvildigt og skal tage hensyn til alle grundejere, som er berørt af et skel. Men som en del af regeringens vækstpakke er det blevet foreslået, at landinspektørerne ikke længere behøver at være ansat i uvildige landinspektørfirmaer.

Her er de 10 dyreste bolighandler i 2015

"Jeg frygter, at det vil gå ud over helt almindelige boligejere og forbrugerbeskyttelsen, at der vil kunne sås tvivl om, hvorvidt et skel mellem to ejendomme bliver sat helt objektivt," siger formand for Praktiserende Landinspektørers Forening Torben Juulsager.

I dag skal landinspektøren både tage hensyn til bygherre, boligejer og kommunen. Men det nye lovforslag vil ændre reglerne, så landinspektøren fremover kan være ansat hos den part, der vil bygge tæt på en anden ejendom.

"I princippet kan landinspektøren være ansat hos bygherren, entreprenøren eller ingeniøren, og dermed kan man frygte, at han varetager bygherrens interesser og ikke boligejerens eller for den sags skyld kommunens," siger Torben Juulsager.

Oplever stigninger på 40 procent: Loft over boligskat kan ende i ny boligboble

Nabokrige truer

Det system har de allerede i Norge, og det fører til, at der årligt føres omkring 1.200 sager om skeltvister i retssystemet, fordi to parter bliver uenige om fastlæggelse af skellet. I Danmark er der kun omkring fire klager over fastlæggelse af skel om året.

Men den nye lov kan også føre til flere nabokrige, mener Brian Mikkelsen fra Det Konservative Folkeparti, som vil stemme imod loven.

"Der er diskussioner og slagsmål om skel hver dag. Hvor skal carporten være, eller bygger man ind over naboens grund – det hører vi ikke så meget om, for det ordner landinspektøren. Mange af de sager kommer til at ende i retten. Og så vil der blive nabofjendskab, og det vil accelerere," siger han. Brian Mikkelsen er også bekymret for, at retssagerne vil løbe op i mange penge for den enkelte boligejer, der står over for et stort byggefirma, som har helt andre økonomiske muskler.

Efter nyt EU-Direktiv: Ny regning på vej til boligejere – sådan betaler du mindst muligt

Folketinget skal stemme om forslaget i det nye år, men Venstre har mødtes med flere interessenter, som er bekymret for loven i det seneste stykke tid. Men partiet vil endnu ikke komme med uddybende kommentarer.

"Jeg har ikke nogen kommenterer til det. Venstre står ved forslaget, men vi tager gerne imod alle meninger, der kan være med til at belyse en sag, og vi vil derefter overveje, om der skal ske videre," siger retsordfører Preben Bang Henriksen.

I dag afgør landinspektører 16.000 sager om året.

Tags

Anbefalede artikler