Boligejere høvler af på gælden

Den lave rente betyder, at boligejere afdrager mere på deres gæld. Men de seneste måneders renteforhøjelse vil snart slå igennem.

BOLIG

Danskene har brugt de rekortlave renter til at betale mere af på deres gæld.

I årets første tre måneder betalte de danske boligejere 6,2 milliarder kroner af på deres realkreditlån. Det er over én milliard kroner mere end for to år siden. Det viser Nationalbankens rentestatistik for marts måned.

Mens boligejerne i 2009 måtte se 82 procent af ydelsen gå til rentebetalinger, udgør andelen i dag 71 procent.

“De lave renter mærkes hos boligejerne. Flere med fastforrentede lån har nedkonverteret til en lavere rente, mens den automatisk er justeret nedad for boligejere med variabelt forrentede lån. Udover at det har givet en lavere ydelse, betyder det også, at en større andel bruges til at afdrage på gælden,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Men rentefesten er slut. De seneste måneder er F1-renten steget fra 2 procent til 2,7 procent inklusiv bidragssatsen.

Og det vil snart slå igennem på pengepungen.

“Vi forventer, at de danske husholdninger vil opleve at få et mindre rådighedsbeløb igennem 2011,” siger Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRFkredit.

Udover stigende renter vil danskerne opleve stigende skatter i 2011.

“Hertil kommer, at afgifter og indkomstskatterne er stigende som en del af genopretningspakken. Det betyder, at husholdningerne ikke har noget særligt incitament til at øge forbruget i 2011. Dog trækker den knækkede ledighedskurve og den stigende økonomiske vækst i den anden retning,” siger Mikkel Høegh.

De stigende renter betyder, at det er blevet 2.640 kroner dyrere om året at låne én million - efter skat.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display