Boligejere går glip af gode lånemuligheder

Boligrenten er historisk lav, men alligevel beholder de fleste danskere deres korte flekslån. Det undrer flere økonomer.

BOLIG

Den europæiske krise skaber nu nye lånemuligheder for boligejere. Men danskerne tøver med at ændre deres lån.

Et markant rentefald gør, at realkreditinstitutterne måske kan lancere et nyt realkreditlån til en historisk lav rente på 3 procent i nær fremtid, skriver Børsen.

Det store spørgsmål er bare, hvornår boligejerne begynder at skifte de populære flekslån ud med fastforrentede lån.

Økonomer undrer sig i øjeblikket over, at der foreløbig stort set ikke er nogen boligejere, der er blevet fristet til at gå i fast rente.

- Jeg vil meget nødig være nybagt boligejer med et større rentetilpasningslån og måske yderligere et variabelt forrentet banklån, når renterne begynder at stige for alvor, siger Jens Lunde, der er lektor i finansiering ved CBS.

Han fortæller, at betalingerne på lånene ikke alene bliver langt højere. Boligens værdi falder også, hvilket kan gøre ejeren stærkt insolvent på meget kort tid.

Jens Lunde mener, at det helt sikkert vil være en fordel at vælge et fastforrentet lån netop nu.

Det seneste rentefald peger mod, at boligejere kan bytte etårige flekslån uden afdrag ud med et 3,5 procent 30-årigt realkreditlån uden afdrag.

Beregninger, som Realkredit Danmark har lavet, viser, at det vil koste 1.570 kroner om måneden efter skat per lånte million at gå fra variabel rente til fast rente og samtidig bevare afdragsfriheden.

Hos Nykredit er mere end hver andet nyt lån et rentetilpasningslån.

- I lyset af de muligheder, der er for fastforrentede lån lige nu, er det svært at forstå, at rentetilpasningslånene stadig er de mest populære, siger Johan Juul-Jensen, økonom hos Nykredit.

Også hos Realkredit Danmark og BRFKredit oplever man, at efterspørgselen efter flekslån er større end efterspørgslen efter de fastforrentede lån. Noget der ikke ser ud til at ændre sig.

Tags

Anbefalede artikler