Boligdilemma: Leje eller eje?

Kirsten Hermansens søn er flyttet hjemmefra, og hun står derfor mellem valget at blive i sin lejebolig med al dens fleksibilitet eller købe mursten, som hun kan spare op i.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Kvadrameter uden børn

Kirsten Hermansen bor i dag til leje i Klampenborg. Og den 52-årige kvinde er udmærket klar over, at hun ved leje går glip af en eventuel værdistigning i sine mursten. Men hun er også klar over at leje giver visse frihedsgrader. Hun sætter nemlig pris på, at hun blot har tre måneders opsigelse i sit lejemål.

"Jeg har en stor fleksibilitet, og det betyder meget for mig. Efter min søn flyttede hjemmefra, vil jeg kunne udnytte den," siger hun.

Terrasse er vigtig

Beliggenheden er for Kirsten Hermansen, som ejer en cykeltrailer-forhandler, helt central, og den betaler hun gerne for. I dag lyder den månedlige regning på 12.000 kroner for 120 kvadratmeter i rækkehuset. Hun har en terrasse, som hun er meget glad for, og noget som derfor også skal være i en købt bolig. Lige netop her er Kirsten Hermansen godt klar over dilemmaet:

"Det er en prisbombe, uanset om det er en villalejlighed eller en lejlighed med altan. Altanen er vigtig for mig, for den gør, at jeg kan komme ud, selv om jeg bor på tredje eller fjerde sal," siger hun.

Hertil kommer formkravene til en eventuel ny bolig. For nok er den 21-årige søn smuttet hjemmefra, men det betyder ikke, at der skal ændres væsentligt i pladsen. Faktisk er det et pejlemærke, at boligen skal være rummelig. Således er kravet som minimum en treværelses lejlighed.

"Skal jeg skal skifte bolig, er det et krav, at mit hjem ikke er en singlebolig. Det skal være et rigtigt hjem. Jeg har vænnet mig til meget plads, og det vil jeg fortsat blive ved med at have. Under 90 kvadratmeter duer ikke," siger hun.

Parat til kærlig hånd

Lokaliteten er også ganske specifik. For Kirsten Hermansen spiller tennis og dyrker fitness i Hellerup. Derfor skal hun regne med en kvadratmeterpris på lejligheder på over 30.000 kroner og endnu mere for den rigtige beliggenhed, hvilket hurtigt bliver til mange penge ved et køb. Der er dog også facetter ved et køb, hvor indehaveren af boligdilemmaet vil gå på kompromis.

”Jeg vil faktisk gerne være med til at sætte mit personlige præg. Derfor er det helt i orden, hvis det trænger til en kærlig hånd,” siger hun.

På trods af at hun er parat til at gå 30 kvadratmeter ned i størrelse fra sin nuværende bolig, vil den månedlige pris for boligen formentlig blive højere end de 12.000 kroner. De 90 kvadratmeter lægger op til at blive finansieret via to indtægter.

Det vil sige, at klientellet til den type bolig er villig til at betale væsentlig mere end 12.000 kroner i månedlig ydelse. En søgning i området viser således, at en bolig med de specifikke krav ligger på cirka 20.000 kroner i månedlig ydelse med et fastforrentet lån på 2,5 procent.

Derudover handler det naturligvis om den løbende værdistigning, der, hvis den følger den normale prisudvikling, vil stige 3-4 procent om året. Det betyder, at Kirsten Hermansen som tommelfingerregel skal bo i boligen minimum 5-7 år, før det betaler sig at købe.

For leje:

  • Relativ billig leje i forhold til størrelse.
  • Kan opsiges med kort varsel.
  • Ingen uforudsete udgifter til rentestigning, nyt tag eller lignende.

For køb:

  • Mulighed for opsparing i boligen.
  • Chance for en skattefri indtægt ved prisstigning.
  • Kan sætte eget præg på boligen. 

Ekspertens dom:

”Der betales mange udgifter i en ejerbolig, uden at det bliver sparet op i ejendommen. Det gælder for eksempel renteudgifter, grundskyld og ejendomsværdiskat. Derudover er der er en risiko ved at eje sin bolig selv. Som eksempel har mange af de ejere, som købte dyrt i 2006-2008, endnu ikke nået samme prisniveau i dag. Renten er meget lav lige nu, hvorfor den månedlige betaling for en ejerbolig er ganske lukrativ, men renten vil sandsynligvis stige igen på et tidspunkt, hvilket vil gøre boliglånet dyrere, alt afhængig af lånetypen. En udlejer tjener typisk kun 3-4 procent af boligens værdi ved at leje den ud, derfor er den nuværende leje absolut rimelig, set i forhold til at slippe for risikoen ved ejerbolig,” siger Hans Peter Christensen.

Anbefaling: Lej

 

Tags

Anbefalede artikler