Boligdilemma: Flyt eller byg til

Mikkel Lynge og Tine Sejr skal bruge flere kvadratmeter til familien på fire. Den ekstra plads kan de få ved at flytte eller lave en tilbygning til deres eksisterende bolig.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Siden 2003 har Mikkel Lynge og Tine Sejr boet i en mindre bungalow ved Hillerød sammen med deres to drenge. Nu vil de gerne have nogle flere kvadratmeter, og her giver boligen masser af muligheder.

”Der er kælder, som ikke tæller med i antallet af kvadratmeter, men som allerede nu udnyttes. Og så er der muligheder for at bygge til. De muligheder er ikke kun tekniske. De er tilmed både arkitektoniske og juridiske,” siger Mikkel Lynge.

Bungalowen er på 92 kvadratmeter og kan ifølge de seneste vurderinger sælges til 1,5 millioner kroner. Kælderen på 40 kvadratmeter er her som nævnt ikke en del af de beboelige kvadratmeter, selv om den allerede bliver brugt til soveværelse, og Mikkel Lynge og Tine Sejr er fuldt ud klar over, hvilke umiddelbare fordele der ligger ved at udnytte den nuværende boligs mulige ekstra kvadratmeter.

”Her kan vi selv vælge vores materialer og forme stilen efter, hvad børnene ønsker,” siger Mikkel Lynge.

Køb giver øget ydelse
De nuværende udgifter til boligen er lukrative i forhold til et køb. Familien betaler i dag i underkanten af 7.000 kroner om måneden og ved et køb af et større hus, vil ydelsen stige markant, for et hus med god plads i samme området løber hurtigt op i underkanten af 3,5 millioner kroner. Til sammenligning vil en passende tilbygning holde sig inden for et budget på 1,5 millioner kroner. Tilbygningen er det umiddelbart billigste. Men der er et æstetisk men, der vækker eftertanke hos Mikkel Lynge:

”En tilbygning skal være smuk. Det skal være en fornøjelse at bo der, og jeg kan være bekymret for, om tilbygningen næsten bogstaveligt talt vil være en klods om benet,” siger han.

Værdien af en tilbygning bør tage sit udgangspunkt i en sammenligning med de øvrige huse i området. Som tommelfingerregel kan det altid betale sig at bygge til, så længe huset kommer på størrelsesniveau med naboerne. Så snart pladsen bliver større end på den anden side af hækken, er værditilvæksten nemlig yderst begrænset.

Finansiering med realkredit
Gennemsnittet i det pågældende område ved Hillerød er 180 kvadratmeter med en pris på 17 – 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Da bungalowen med en tilbygning vil komme på niveau med området, vil de ekstra kvadratmeter resultere i en værditilvækst, der vil være næsten proportionalt med områdets kvadratmeterpris.

En tilbygning på 90 kvadratmeter vil koste omkring 1,5 millioner kroner og med et forsigtigt skøn øge værdien af huset med minimum 1 million kroner. Huset vil altså efter tilbygningen repræsentere en værdi på minimum 3 millioner kroner. Regnestykket bliver endnu mere fordelagtigt for familien, da der blot er lån i det nuværende hus for 700.000 kroner.

En tilbygning vil altså uden problemer kunne finansieres fuldt ud med forhåndslån i realkredit, et lån der ydes for tilbygninger, såfremt entreprisen forøger husets samlede værdi og stadig kan holdes inden for realkredittens gældende normer.

Familiens budget for tilbygningen skal dog sammenlignes med, hvad de alternativt kan købe for pengene. I det her tilfælde 3 millioner kroner, som er mindre end det, som et tilsvarende hus på 3,5 millioner kroner koster i området. Endeligt er der placeringen. For medmindre Mikkel Lynge og Tine Sejr skifter arbejde, så ligger huset optimalt for både de store og små i familien.

”Børnene har 200 meter til skole ad et lukket stisystem, og vi har maksimalt 30 minutter i bil til job. Så placeringen lige nu er i top,” siger Mikkel Lynge.

For at bygge til:

  • Billig finansiering via et forhåndslån i realkredit.
  • Byggeprisen er lavere end kvadratmeterprisen.
  • Behøver ikke flytte fra optimal placering.

For at flytte:

  • En tilbygning kan æstetisk være ødelæggende.
  • 100 kvadratmeter vil ændre huset væsentligt.
  • Haven indskrænkes betydeligt ved en tilbygning.

”Det eneste, der kan ankes mod en tilbygning, er problemer med arkitekturen. For ellers peger alt mod, at familien bør vælge at blive boende og ringe efter byggeselskabet. Finansieringen er lukrativ, og løsningen med at købe noget større vil både betyde udgifter til flytning og mægler samtidig med, at ydelsen vil blive markant større. Familien vil med en tilbygning få samme størrelse hus, der oven i købet holder værdien, da det vil matche op på de øvrige huse i kvarteret.” Hans Peter Christensen, direktør i Uvildige.

Anbefaling: Byg til

 

Tags

Anbefalede artikler