Bolig: Sælg halvdelen af huset og tjen stort

Er ungerne fløjet fra reden, og går I og leger gemmeleg med hinanden på de overflødige kvadratmeter? Så ligger der pludselig en skjult formue gemt i den del af boligen, som du reelt ikke bruger. Løsningen kan være at sælge halvdelen af huset eller leje noget af det ud.

BOLIG

Når huset er blevet for stort, kan det ofte gå hen og blive en kostbar affære at komme af med det. Udgifter til ejendomsmægler, gebyrer til konvertering af lån til den nye bolig, flytteudgifter og alt muligt andet summer sig lynhurtigt op.

Inden man kan pille nøglerne ud af nøgleringen og aflevere dem til en ny ejer, står man hurtigt med en regning på mere end 100.000 kroner. Hvis du er glad for dit hus, selv om det er blevet for stort, så kan det være mere værd at bruge pengene på at ændre huset, så dele af det kan udlejes.

Måske kan du oven i købet sælge en del af huset fra som en såkaldt ideel anpart, så huset bliver til et tofamilieshus. En ideel anpart er lige så enkel at handle som en villalejlighed, og det kræver ikke de store investeringer. Ændringerne kan nemlig foretages, uden at det bliver til en decideret byggesag med landmåler og store gebyrer for at opdele boligen.

Følelsesmæssig beslutning

Når mange mennesker vægrer sig ved at tage det store skridt og opdele deres bolig, skyldes det som regel, at man med tiden bliver følelsesmæssigt bundet til hele huset. Også selv om det i virkeligheden er blevet alt for stort. I den situation gælder det om at holde hovedet koldt og overveje, om man hellere vil have penge til forsødelse af tilværelsen eller måske et sommerhus – helt eller delvist finansieret af en lejer eller via et frasalg.

Eller om man hellere vil have fuld rådighed over tomme værelser. Du skal dog være indstillet på, at du kommer til at bo tættere på andre mennesker. For nogle vil det være en berigelse, særligt hvis man i forvejen kender sin lejer eller den, man sælger den ideelle anpart til. Men hvis du vil holde snor i, hvem der flytter ind, så bør du udleje.

Det foregår efter lejeloven, og hvis der opstår problemer, og du ikke orker lejeren længere, kan du simpelthen opsige lejemålet – opsigelsesvarslet er som regel tre måneder. Sælger du en del af din bolig som en ideel anpart, fanger bordet. I den situation er der ikke andet at gøre end at flytte, hvis man skulle være så uheldig at sælge til den forkerte.

Børnefamilier køber anparter

Penge & Privatøkonomi har talt med en række ejendomsmæglere om markedsudsigterne for salg af ideelle anparter. Fra mæglerne lyder det samstemmende, at det ikke er mere vanskeligt at sælge en ideel anpart end et almindeligt rækkehus. Og slet ikke i de områder af Danmark, hvor boligpriserne ligger på landsgennemsnittet og opefter.

Men man skal regne med, at det fortrinsvis er børnefamilier, der springer ud i den boligform. De gør det, fordi de ønsker en mindre presset økonomi, men alligevel gerne vil have adgang til have. Vil man i stedet leje ud, så bliver målgruppen straks mere varieret. Vi har stort set alle kortere eller længere perioder i vores liv, hvor vi har behov for tag over hovedet, uden at vi har lyst til at binde os i form af et decideret boligkøb.

Men uanset om man deler boligen på den ene eller den anden måde, skal man altid være opmærksom på, at det kræver arbejde at få alt det praktiske på plads. Først og fremmest skal man lave en klar opdeling af bolig og have, og så skal man have alle aftaler på plads skriftligt.

Det store argument for at blive i huset og leje ud eller sælge dele fra er, at du får flere penge mellem hænderne uden at skulle flytte. Får du eksempelvis 4.000 kroner ud af det om måneden, så rækker det til at holde et lille sommerhus. På de næste sider har vi samlet en lang række gode råd og tip om opdeling af boligen.

5 trin - sådan gør du

1) Undersøg, om boligen er egnet – eller hvad det koster at gøre den egnet.

2) Kontakt en ejendomsmægler. En ideel anpart skal prissættes som en villalejlighed.

3) Tal med andre udlejere i området – eventuelt også en advokat. Kan man få gode lejere? Er der et marked? Og hvad er det værd?

4) Få regnet på økonomien – inklusiv skat.

5) Få en advokat til at hjælpe med at sætte det i gang. Lejer du ud, kan du bare sætte en annonce i avisen – skal du sælge, får du normalt brug for en mægler.
[emediate]

Tags

Anbefalede artikler