Bolig: Huslejenævnet kan nedsætte din husleje

Bor du til leje i en ejerlejlighed i en af de store byer, betaler du nærmest med garanti for meget i husleje. Men alt for få kender deres rettigheder og ved, hvor nemt de kan få lejen sat ned.

BOLIG

Et brev til huslejenævnet kan få enorm betydning for din privatøkonomi. Nævnet vurderer, om boligudlejere opkræver en rimelig leje, og stort set alle sager falder ud til lejers fordel. Lejenedsættelserne kan løbe op i mange tusinde kroner hver eneste måned, og selv uden at kende til reglerne kan du sende et brev til din kommunes huslejenævn og bede dem tage stilling til, om din leje er rimelig.

Det skal foregå skriftligt, og du skal vedlægge din lejekontrakt. Sagen vil så blive behandlet, huslejenævnet kommer ud og besigtiger din lejlighed, og inden for typisk 3-4 måneder vil du få nævnets afgørelse. Det koster blot 131 kroner at indbringe sin sag. Betalingen kan enten vedlægges som check i brevet, betales kontant på huslejenævnets kontor eller via en bankoverførsel.

Den leje, som nævnet kommer frem til, er gældende fremadrettet. Og indbringer du sagen, inden du har boet i lejemålet i 12 måneder, skal udlejer endda returnere, hvad du hidtil har betalt for meget.

To sæt regler for husleje

Man skelner i lejeloven mellem to måder at udregne den tilladte husleje på: “Omkostningsbestemt leje” og “det lejedes værdi”. Den omkostningsbestemte leje bruger man ved udlejningsejendomme på mere end seks lejemål. Her er der afhængigt af en række faktorer helt faste regler for, hvad udlejer må opkræve i husleje.

Det lejedes værdi bruger man, når der er mindre end seks lejemål. Det vil sige enten ved små udlejningsejendomme, eller når det er ejerlejligheder og huse, som udlejes. Hvor høj huslejen så må være, når der udlejes efter reglerne for det lejedes værdi, er i højere grad et skønsspørgsmål – og det kan du bede huslejenævnet om at tage stilling til.

Private udlejere tager for meget

Den omkostningsbestemte leje er tit meget lav, typisk 300-400 kroner årligt pr. kvadratmeter svarende til cirka 3.000 kroner om måneden for en lejlighed på 100 kvadratmeter. Lejemålets beliggenhed er fuldstændig uden betydning – det vil altså også være prisen for en lejlighed i hjertet af Købehavn.

Dog kan et omkostningsbestemt lejemål overgå til reglerne for det lejedes værdi, hvis det bliver totalrenoveret. Derfor vil langt de ­fleste udlejere totalrenovere deres lejligheder i takt med, at lejerne fra­ fytter.

Flere og ­flere lejligheder vil derfor fremover høre under reglerne for det lejedes værdi. Her skal lejemålene så vidt muligt sammenlignes med et tilsvarende omkostningsbestemt lejemål og tillægges de forbedringer, som er foretaget. I langt de ­ este tilfælde vil udfaldet være en leje på 400-900 kroner årligt pr. kvadratmeter. Kun i sjældne tilfælde med renoverede lejligheder af høj kvalitet kan afgørelserne snige sig op over 1.000 kroner.

Men alligevel har private udlejere i København i skrivende stund ikke udbudt en eneste lejlighed, der koster under 900 kroner årligt pr. kvadratmeter. Det viser en gennemgang af boliga.dk’s oversigt over mere end 500 lejeboliger. Altså vil stort set alle private lejemål, som indgås i København netop nu, kunne få en lavere husleje.

Tilsvarende findes der utallige eksempler på afgørelser i landets største byer, hvor huslejen er blevet mere end halveret efter en omgang hos huslejenævnet.
[emediate]

Find dit lokale huslejenævn

Alle kommuner har i dag et huslejenævn, og du kan på din kommunes hjemmeside finde alle de oplysninger, der skal bruges. Er du medlem af LLO, Lejernes Landsorganisation, kan du også få dem til at køre sagen for dig. Start med at fortælle dem om sagen, så vil de vurdere, om den er værd at gå videre med.

Tags

Anbefalede artikler